Wściekłe Gary - Adam Gesller, odcinek 5 - Przepis z Bukowiny Tatrzańskiej – Moskole, placki górali z Podhala..pdf

(125 KB) Pobierz
374264777 UNPDF
Przepis z Bukowiny Tatrzańskiej – Moskole, placki górali
z Podhala.
18.10.2010
Do przygotowania moskoli najlepiej użyć nadmiar ziemniaków ugotowanych poprzedniego
dnia. Ziemniaki należy przemielić a następnie dodać do nich jajko i trochę mąki i soli.
Wyrabiamy ciasto i formujemy placuszki wielkości dłoni i grubości jednego centymetra.
Moskole najlepiej piec na niezbyt rozgrzanej blasze pieca opalanego drzewem, na płycie
grillowej lub patelni teflonowej. Serwować można je na wiele sposobów jako przekąskę lub
doskonały dodatek. Ja polecam moskole z dodatkiem masła czosnkowego.
374264777.001.png 374264777.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin