Sos ananasowy
Składniki:
3 szklanki pokrojonego w drobną kostkę ananasa
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
pół szklanki octu winnego
pół szklanki cukru
pół szklanki posiekanych migdałów lub orzechów laskowych
3 łyżki rodzynek
2 drobno posiekane ząbki czosnku
po 1,5 łyżeczki soli i mielonego imbiru
łyżeczka mielonej papryki
1/4 łyżeczki mielonych goździków
Zagotuj w rondlu cukier wymieszany z octem i winem, po czym dodaj wszystkie pozostałe składniki, i - stale mieszając - potrzymaj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Gorący sos rozlej do małych wyparzonych słoiczków, szczelnie je pozamykaj i ustaw w chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce), gdzie można je dość długo przechowywać i używać jako znakomity sos do pieczeni, drobiu oraz wędlin.
onzdzichu