Sos ananasowy.rtf

(6 KB) Pobierz
Sos ananasowy

Sos ananasowy

 

Składniki:

3 szklanki pokrojonego w drobną kostkę ananasa

pół szklanki czerwonego wytrawnego wina

pół szklanki octu winnego

pół szklanki cukru

pół szklanki posiekanych migdałów lub orzechów laskowych

3 łki rodzynek

2 drobno posiekane ząbki czosnku

po 1,5 łeczki soli i mielonego imbiru

łeczka mielonej papryki

1/4 łeczki mielonych goździków

 

Zagotuj w rondlu cukier wymieszany z octem i winem, po czym dodaj wszystkie pozostałe składniki, i - stale mieszając - potrzymaj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Gorący sos rozlej do małych wyparzonych słoiczków, szczelnie je pozamykaj i ustaw w chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce), gdzie można je dośćugo przechowywać i używać jako znakomity sos do pieczeni, drobiu oraz wędlin.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin