Czekoladowe tiramisu.pdf

(67 KB) Pobierz
Czekoladowe tiramisu
2010-04-10
Onet.pl Gotowanie
Czekoladowe tiramisu
Smakołyk na zimno
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 1 godzina
Kaloryczność: 615 kcal/porcja
Trudność: þatwe
Składniki na 6 porcji
4 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
1 torebka cukru waniliowego
25 dkg sera mascarpone
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1/2 szklanki herbaty
4 łyżki likieru kawowego
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
Etapy przygotowania
1. Oddzielić białka od żółtek, czekoladę rozpuścić.
Herbatę zrobić jako mocny słodki napar.
2. Żółtka utrzeć na puch z cukrem pudrem i cukrem
waniliowym, dodać ser i rozpuszczoną czekoladę
cały czas ucierając.
3. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z
masą serową. Herbatę wymieszać z likierem.
4. Połowę biszkoptów ułożyć na podłużnym talerzu lub
tortownicy, skropić połową herbaty z likierem,
posmarować połową kremu. Następnie czynność
powtórzyć na masie serowej ułożyć pozostałe
biszkopty, skropić herbatą i posmarować masą
serową. Wyrównać wierzch i wstawić na godzinę do
lodówki.
5. Przed podaniem udekorować wiórkami z czekolady.
Tiramisu to wspaniała propozycja deserowa.
Wyśmienicie smakuje przy kawie, ale nie tylko.
SMACZNEGO.
Powrót Ç
drukuj
Copyright 1996-2010 Onet.pl SA
gotowanie.onet.pl/12190,druk.html
1/1
377385215.017.png 377385215.018.png 377385215.019.png 377385215.020.png 377385215.001.png 377385215.002.png 377385215.003.png 377385215.004.png 377385215.005.png 377385215.006.png 377385215.007.png 377385215.008.png 377385215.009.png 377385215.010.png 377385215.011.png 377385215.012.png 377385215.013.png 377385215.014.png 377385215.015.png 377385215.016.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin