Sałatka fasolowa.pdf

(34 KB) Pobierz
36429706 UNPDF
Sałatka fasolowa
Składniki Przepis
pół szklanki czarnej fasoli (albo
fasoli kidney)
pól szklanki małej białej fasoli
pół szklanki soi
pół szklanki fasoli kolorowej
drobnoziarnistej
puszka zielonego groszku
5 ogórków konserwowych
strąk czerwonej papryki
puszka kukurydzy
3/4 woreczka ryżu
5 grubszych plastrów sera
żółtego
1 jabłko
pół łyżeczki suszonej pietruszki
albo posiekana świeża
2 czubate łyżki majonezu
sól, pieprz, ostra papryka
łyżeczka musztardy
Fasole i soję namoczyć na noc w wodzie w
odzielnych garnuszkach. Następnego dnia ugotować
każdą osobno w świeżej wodzie do miękkości, soląc
pod koniec. Ugotować ryż na sypko. Ostudzić.
Pokroić paprykę, jabłko, ogórki i ser w niedużą
kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez,
musztardę i przyprawy. Schłodzić w lodówce.
Ja lubię tę sałatkę na ostro.
Jeśli nie macie czarnej fasoli, zastąpcie ją puszkową
czerwoną fasolą kidney. Białą fasolę też można użyć
z puszki. Lenistwo podpowiada mi, żeby wziąć też
zieloną fasolkę z puszki i soczewicę gotowaną z
woreczka zamiast soi. Chodzi po prostu o to, żeby
sałatka składała się z jak największej ilości fasolek, a
jakich - to już musicie sami wybrać, które lubicie
najbardziej.
36429706.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin