Deser bogów.pdf

(50 KB) Pobierz
36428862 UNPDF
Deser bogów
Składniki
12 okrągłych biszkoptów, 2 szklanki mieszanych owoców
świeżych, mrożonych lub z kompotu (malin, poziomek, truskawek,
jeżyn, wydrylowanych wiśni), 2 łyżki posiekanych orzechów lub
migdałów.
Krem: 4 łyżki cukru, 4 żółtka, 3/4 litra mleka, 2 łyżeczki mąki
ziemniacznej, kieliszek rumu lub winiaku, łyżka cukru waniliowego
Sposób przyrządzania
Rozkłócić w rondelku mleko (3 łyżki mleka odlać) z żółtkami oraz z cukrem i cukrem
waniliowym. Rondelek wstawić do gorącej kąpieli i, trzymając na ogniu, mieszać masę
kilka minut. Wlać do rondelka mąkę rozrobioną pozostałym mlekiem. Mieszać, aż krem
zgęstnieje. Następnie wyjąć go z kąpieli i ostudzić. Biszkopty skropić alkoholem i wyłożyć
nimi dno salaterek lub pucharków, posypać orzechami lub migdałami. Nałożyć owoce i
polać je kremem. Udekorować.
36428862.001.png 36428862.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin