Sałatka z tuńczyka i kapusty pekińskiej.pdf

(34 KB) Pobierz
94518676 UNPDF
Sałatka z tuńczyka i kapusty pekińskiej
Składniki Przepis
nieduża kapusta pekińska
puszka tuńczyka w sosie
własnym
mała puszka kukurydzy
kilka ogórków gruntowych
duży pomidor
papryka
zielone oliwki
Kapustę i paprykę pokroić w cienkie paseczki, ogórki
i pomidory w półplasterki. Dorzucic kukurydzę, oliwki
i tuńczyka z puszki. Lekko posolic i popieprzyć.
Połaczyć składniki sosu i zalać nim sałatkę. Lekko
wymieszać, uważając, żeby tuńczyk nie był za
bardzo rozdrobniony.
Rady:
Oliwki można dodać lub nie. Ciekawie smakuje
połączenie z gotowanym jajkiem (ja wole z
plasterkami oliwek bez jajka).
Sałatka jest też doskonała z czerwoną albo zieloną
karbowaną sałatą - wtedy dobrze jest fantazyjnie
ułożyć składniki, ogórki pokroić w słupki, wrzucić
całe oliwki, zalać sosem, ale nie mieszać - to taka
wersja dla wybrednych gości, co lubia nacieszyc
oko!
Uwagi:
Mój mąż pożera tę sałatkę razem z miską :-))
Sos:
mały pojemnik jogurtu
naturalnego
2 łyżki majonezu
pół łyżeczki musztardy albo
łyżeczka octu winnego
łyżka oliwy
posiekany świeży koperek albo
suszony
mieszanka ziół do sałatek
sól, pieprz, ostra papryka
94518676.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin