Koper Zygmunt Roik Jacek - Vademecum zdrowej żywności.doc

(435 KB) Pobierz

 

ZYGMUNT KOPER

JACEK ROIK

 

 

 

 

 

 

 

VADEMECUM ZDROWEJ ŻYWNOŚCI

 

 

 

 

 

 

 

 

WYDAWNICTWO "SPAR" WARSZAWA 1992

 

 


 

                    1. RECEPTA NA ZDROWY STYL ŻYCIA

 

  Siedem lat temu rozpoczęliśmy działania na rzecz  zdrowej  żywności  w

Polsce. Nie oznaczało to, że dotychczasowa  żywność  znajdująca  się  na

półkach  sklepowych  była  niezdrowa.  Wiedziałem  jednak  z  publikacji

Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, że około 20 proc. żywności  w

Polsce nie odpowiada normatywom higienicznym, a co  za  tym  idzie  jest

zanieczyszczone powyżej dopuszczalnych limitów substancjami chemicznymi,

bakteriami lub produktami ich metabolizmu.

  Jest to odsetek stosunkowo wysoki. Dużo wcześniej  zafascynowała  mnie

teoria ekologicznej profilaktyki chorób cywilizacyjnych, którą głosił  w

Polsce  zmarły  w  1988  roku  światowej  sławy   uczony   prof   Julian

Aleksandrowicz. Wybrałem go za Mistrza  i  wzór  do  naśladowania.  Jako

lekarz pierwszego kontaktu coraz częściej zdawałem sobie  sprawę,  że  o

zdrowie trzeba dbać w sposób kompleksowy. Wypuścić pacjenta  z  gabinetu

lekarskiego z receptą na leki to niewiele. To zaledwie minimum  tego  co

lekarz może uczynić. Każdemu pacjentowi, niezależnie od  wieku,  płci  i

kondycji, potrzebna jest recepta na zdrowy styl życia - wolny od chorób,

w  jak  najmniej  skażonym  środowisku,  bez  nałogów,   z   możliwością

spożywania codziennie zdrowej żywności i rekreacji fizycznej.

  Gdy z Tarnowa rozległo się wołanie  o  zdrową  żywność,  wzbudziło  to

wiele kontrowersji. Zaczęto  się  spierać  na  temat  definicji  zdrowej

żywności.

  Był to nasz pierwszy sukces!

  Już w 1987 roku ówczesny dyrektor  Instytutu  Żywności  i  Żywienia  w

Warszawie prof. dr hab. med. Wiktor B. Szostak zaprezentował  tymczasową

definicję zdrowej żywności.

  Pod  pojęciem  zdrowej  żywności  Instytut  rozumie   takie   produkty

spożywcze, które nie  są  zanieczyszczone  substancjami  obcymi  powyżej

dopuszczalnych  granic,  a  więc  ustalonych  limitów,  które  zachowują

wartość odżywczą pierwotnego surowca. Później próbował zdefniować zdrową

żywność prof dr hab. med.  Światosław    Ziemlański,  pracownik  naukowy

tegoż Instytutu - odniósł ten termin do żywności o  najwyższej  jakości,

zawierającej potrzebne człowiekowi  składniki  odżywcze  w  odpowiednich

ilościach i  proporcjach,  przy  braku  lub  obecności  w  niej  jedynie

dopuszczalnych ilości substancji obcych, nie  odżywczych.

  W roku 1989 na łamach kwartalnika  "Zdrowa Żywność", organu  prasowego

Krajowego Towarzystwa Propagowania  Zdrowej  Żywności,  w  artykule  pt.

"Zdrowa żywność, ale jaka?" doc. dr hab. Halina Sadowska z  Ministerstwa

Zdrowia  i  Opieki  Społecznej  zaproponowała  termin:  "zdrowa  żywność

atestowana". Nazwa ta informuje konsumenta prawdziwie, że  oferowany  mu

produkt jest  właściwej  jakości  zdrowotnej,  potwierdzonej  badaniami.

Równocześnie taka  nazwa  nie  prowadzi  do  mylnych  opinii  o  reszcie

produktów spożywczych jako niezdrowych. Są one takie jakie są.

  Moim zdaniem, jak również  Zarządu  Krajowego Towarzystwa Propagowania

Zdrowej Żywności definicja ta jest na  dziś  najwłaściwsza  i  zgodna  z

najnowszymi poglądami naukowymi na ten  temat.  Może  również  zakończyć

niepotrzebne akademickie spory odnośnie tego, która nazwa  jest  lepsza:

żywność bezpieczna, najwyższej jakości czy wysokiej jakości zdrowotnej.

  Marzy mi się moda na zdrowie w Polsce.  Temu  celowi  podporządkowałem

wszystko.   Jeszcze   raz   wrócę   do   poglądów   profesora    Juliana

Aleksandrowicza, honorowego Prezesa Krajowego  Towarzystwa  Propagowania

Zdrowej Żywności. Jaka wielka szkoda, że nie żyje on wśród nas. Ale  nie

wszystko stracone, pozostawił  tak  wiele  bezcennych  wskazówek,  które

należy  tylko  realizować  w  codziennym  życiu.  Mimo  tylu   zagrożeń,

wynikających z rozwoju współczesnej cywilizacji, możemy żyć zdrowiej.

  Niedługo  przed  śmiercią  profesora  otrzymałem  z   jego   dedykacją

egzemplarz książki "U progu medycyny jutra". Najbardziej  utkwiły  mi  w

pamięci następujące zdania  z  rozdziału  pt.  "Niektóre  cechy  lekarza

przyszłości" : "Lekarz winien również przyjąć postawę  wychowawcy.  Jego

zadaniem jest bowiem nie tylko leczyć, lecz  także  uczyć  jak  żyć,  by

zachować zdrowie. Działalnością swą przyczyni  się  wówczas  do  rozwoju

społeczeństw przyszłości, które w odróżnieniu od współczesnych nie  będą

sobie wzajemnie  zadawać  cierpień  i  wyniszczać  się  w  sposób  nagły

techniką wojenną albo w sposób przewlekły przez  choroby  cywilizacyjne,

będące następstwem przemysłu głównie właśnie zbrojeniowego".

  Oddajemy w ręce Czytelników, mamy nadzieję, zwolenników zdrowego stylu

życia, pierwszy w  Polsce  przewodnik  zdrowej  żywności,  który  będzie

wymagał dalszej aktualizacji kolejnych wydań. Jest to  potrzeba  chwili,

by nie zagubić się w tym "labiryncie" coraz  większej  ilości  produktów

pojawiających się na półkach sklepów "Zdrowej żywności",  zielarskich  i

spożywczych.     

  Niemałą zasługę w tym coraz bogatszym asortymencie odegrały  coroczne,

w tej chwili już  Międzynarodowe  Targi  Zdrowej  Żywności  w  Tarnowie.

Dzięki tej imprezie wylansowano wiele  produktów  niedostępnych  do  tej

pory na rynku spożywczym. Wielu producentów mogło  wreszcie  zrealizować

swoje pomysły dotyczące  nowych  technologii,  gdyż  dzięki  tarnowskiej

imprezie rozszerzył się znacznie rynek  zbytu  na  wyroby  zaliczane  do

zdrowej żywności.

  Zdrowie, zdrowy styl życia i zdrowe czyli racjonalne odżywianie to nie

tylko moda, to nakaz czasu. Światowa Organizacja Zdrowia już w 1986 roku

lansowała hasło "Promocja Zdrowia" czyli stałą troskę  o  jak  najlepsze

zdrowie społeczeństwa. Wystosowała apel do wszystkich  państw  świata  o

wspieranie wszelkich inicjatyw dotyczących produkcji  zdrowej  żywności.

Krajowe Towarzystwo Propagowania Zdrowej Żywności w Tarnowie oczekuje  w

dalszym ciągu na współpracę wszystkich ludzi dobrej woli, którym  sprawy

zdrowia naszego społeczeństwa leżą na sercu. Bo przecież kraj, w  którym

będzie produkowana zdrowa żywność, a do takich możemy zaliczyć Polskę, w

którym będą stać wolne łóżka szpitalne - to kraj dobrobytu ludzi.

                                                              Jacek Roik

 

                             2. PIECZYWO

 

  BŁONVIT - chleb pszenny wypieczony z dodatkiem surowców wzbogacających

i otrąb pszennych. Ze względu na zawarte  składniki  bardzo  cenny  przy

obstrukcji. Dostarcza witaminy z grupy B oraz cenną witaminę E zawartą w

zarodkach.

  BUŁKI ŚWIĘTOKRZYSKIE - zawierają mąkę pszenną, pełnoziarnistą, zarodki

i otręby pszenne, drożdże, sól,  margarynę, cukier.  Charakteryzują  się

podwyższoną zawartością cennych składników odżywczych tj. błonnika, soli

mineralnych oraz witamin z grupy B i E. Są wskazane dla osób z chorobami

krążenia na  tle  miażdżycowym,  osób  otyłych  oraz  prowadzących  mało

ruchliwy tryb życia.

  CHLEB CEBULOWY -  ciemny  z  dodatkiem  cebuli,  posypany  czarnuszką.

Dzięki  zawartym  składnikom  zapobiega  kłopotom  skórnym,  przyspiesza

regenerację trudno gojących się ran i wrzodów.  Korzystnie  działa  przy

zmianach miażdżycowych.

  CHLEB DELIKATESOWY PSZENNY - wyprodukowany z mąki z pełnego  przemiału

pszenicy z całymi ziarnami pszenicy  z  dodatkiem  rodzynek  i  orzechów

arachidowych. Jest posypany płatkami zbożowymi i sezamem. Użyte  surowce

wzbogacają go o cenne witaminy (B1, B6, C, PP) oraz  mikroelementy  (Zn,

Fe, Se, Cr). Ułatwiają przemianę materii.

  CHLEB DELIKATESOWY ŻYTNI - jest pieczony z mąki  z  pełnego  przemiału

żyta z całymi ziarnami oraz  z  dodatkiem  suszonych  owoców  i  soli  z

mikroelementami. Chleb posypany jest  płatkami  zbożowymi  i  siemieniem

lnianym. Użyte do produkcji surowce wzbogacają chleb  w  cenne  witaminy

(B1, B6, C, PP) oraz mikroelementy. Dzięki zawartym  składnikom  ułatwia

trawienie.

  CHLEB FIRMOWY - to chleb gruboziarnisty z zawartością  mikroelementów.

Specjalnie przygotowana mąka żytnia razowa z pełnego  przemiału  wraz  z

dodatkiem całego oraz grubo zmielonego ziarna żyta zwiększają  zawartość

magnezu, wapnia, cynku i żelaza  oraz  witamin,  zwłaszcza  z  grupy  B.

Dzięki niskiej wartości kalorycznej (w 100 g chleba - 193,3 kcal)  chleb

ten polecany jest dla ludzi z nadwagą.

  CHLEB "OMEGA" - dietetyczny chleb pszenny zawierający olej rybi z dużą

zawartością mocno nienasyconych kwasów tłuszczowych  oraz  ziarna  owsa,

słonecznika, soi, otręby owsiane, białko grochu. Dodatek tych składników

obniża poziom cholesterolu, działa przeciwmiażdżycowo i  wspomaga  układ

trawienny (według oryginalnej receptury duńskiej).

  CHLEB OWSIANY - dietetyczny chleb pszenno - żytni zawierający owies  w

kilku  postaciach  oraz  siemię  lniane,  słód  jęczmienny,  serwatkę  w

proszku,  olej  roślinny.  Chleb  niskokaloryczny   o   dużej   wartości

odżywczej.  Polecany  w  dietach  odchudzających   (według   oryginalnej

receptury duńskiej).  

  CHLEB   PEŁNOZIARNISTY   -   łamane   ziarno    pszenicy    z    upraw

selekcjonowanych, mąka Graham, mąka pszenna, drożdże, mleko odtłuszczone

w proszku, olej, miód naturalny,  płatki  ziemniaczane,  kminek,  sól  z

mikroelementami. Prawdziwy skarb żywieniowy pod względem smaku i energii

do życia.

  CHLEB PROTEINOWY - główny składnik  to  soja  -  źródło  wartościowego

białka. Polecany dla rekonwalescentów, ludzi przemęczonych oraz wskazany

dla dzieci i młodzieży w okresie rozwoju. Oprócz  walorów  odżywczych  i

zdrowotnych chleb  ten  jest  atrakcyjny  ze  względu  na  smak,  wygląd

zewnętrzny i przedłużoną świeżość.

  CHLEB RAZOWY NA MIODZIE - ciemny  chleb  jest  upieczony  z  dodatkiem

miodu.  Dzięki  składnikom  użytym  do  wypieku  działa  korzystnie   na

przemianę materii. Zapobiega osłabieniu, zmęczeniu, bólom głowy. 

  CHLEB SEZAMOWY - z zawartością pełnego ziarna pszenicy i nasion lnu  -

wypiekany jest z mąki pszennej typu  Graham,  która  dzięki  specjalnemu

sposobowi czyszczenia  ziarna  zbożowego  zachowuje  wszelkie  witaminy,

białko i sole mineralne. Pełne ziarno  pszenicy  to  źródło  błonnika  i

nienasyconych  kwasów  tłuszczowych  niezbędnych  w  diecie  obniżającej

cholesterol. Jest to chleb lekkostrawny - zalecany nie tylko  dla  ludzi

zdrowych, ale również dla będących  na  diecie.  Walory  smakowe  chleba

zwiększa sezam.

  CHLEB SŁONECZNIKOWY - wypiekany jest z mąki pszennej typu Graham  oraz

z mąki żytniej razowej z pełnego  przemiału  wraz  z  dodatkiem  pełnego

ziarna pszenicy oraz łuskanego słonecznika. Chleb  o  wysokich  walorach

smakowych.

  CHLEB  SŁONECZNY  -  chleb  pszenny  wypieczony  z  dodatkiem   ziaren

słonecznika i sezamu. Ze względu na zawarte składniki zapobiega kłopotom

ze skórą, włosami, paznokciami, zwiększa odporność  organizmu.  Cenny  w

dietach żołądkowych i wątrobowych.

  CHLEB "SPECJAŁ" - rewelacyjny chleb pełnoziarnisty  ze  słonecznikiem.

Smakiem przypomina  pumpernikel.  Niezastąpiony  w  chorobach  przemiany

materii i dla ludzi prowadzących siedzący tryb życia.

  CHLEB  STEINMETZA  -  żytni.  Pełnoziarnisty  chleb  z  zawartością  6

rodzajów ziaren: płatków jęczmiennych i owsianych oraz słonecznika, lnu,

sezamu  i  prosa.  Wypieczony  z  mąki  otrzymanej  według   oryginalnej

technologii zapewniającej wysoką czystość biologiczną i chemiczną.

  CHLEB ŚWIĘTOKRZYSKI - pszenno - żytni,  w  którym  30  proc.  stanowią

pełnoziarniste składniki z 6 zbóż: pszenica (mąka razowa), żyto  (ziarno

łamane),  owies  (płatki),  jęczmień  (ziarno  łamane),   proso   (kasza

jaglana), len (siemię). Wyróżnia  się  zwiększoną  zawartością:  białka,

błonnika, witamin B i E, soli mineralnych (wapń, żelazo, fosfor, magnez)

oraz mikroelementów. Zawarty w chlebie błonnik zmniejsza  przyswajalność

cholesterolu  i  metali  ciężkich,  co  zapobiega  miażdżycy  i   działa

odtruwająco na organizm. Jego  spożywanie  ułatwia  trawienie,  reguluje

przemianę  materii,  zapobiega  nerwowości  i   zmęczeniu.   Szczególnie

polecany dla osób prowadzących siedzący i mało ruchliwy tryb życia.

  CHLEB TOSTOWY TYPU GRAHAM -  z  dodatkiem  mleka  pełnego  oraz  masła

roślinnego polecany jest na tosty, grzanki, zapiekanki.  

  CHLEB WILEŃSKI - chleb ciemny  żytni  wypieczony  z  dodatkiem  syropu

ziemniaczanego i karmelu o interesującym smaku. Ze  względu  na  zawarte

składniki  ułatwia  trawienie,   zapobiega   nerwowości,   przeciwdziała

zatrzymywaniu wody w organizmie.  

  CHLEB ZIOŁOWY  MIESZANY  -  wypieczony  z  mąki  z  pełnego  przemiału

pszenicy i żyta. Produkowany w sposób tradycyjny  na  naturalnym  kwasie

chlebowym. Wzbogacony mieszanką  ziołową,  która  przyspiesza  przemianę

materii, ułatwia wydalanie z organizmu szkodliwych  produktów  przemiany

metabolizmu. Polecany dla otyłych. 

  CHLEB ZIOŁOWY  PSZENNY  -  wypiekany  z  mąki    z  pełnego  przemiału

pszenicy, metodą tradycyjną. Wzbogacony mieszanką ziołową, która  obniża

poziom cukru we krwi i poprawia trawienie. Polecany dla diabetyków.

  CHLEB ZIOŁOWY ŻYTNI - wyprodukowany z mąki z pełnego  przemiału  żyta,

przygotowywany w sposób tradycyjny na naturalnym kwasie chlebowym.  Jest

wzbogacony  mieszanką  ziołową,  która  przyspiesza  przemianę  materii,

działa  regulująco  na  przewód  pokarmowy  i  przeciwdziała   wzdęciom.

Polecany dla każdego. 

  CHLEB ŻYTNI  RAZOWY  "WYTRAWNY"  -  chleb  ciemny  żytni  o  ciekawych

walorach  smakowych  z  dodatkiem  pieprzu  ziołowego.  Dzięki  zawartym

składnikom przyspiesza przemianę materii, wspomaga pracę trzustki.

  JOGGING, KORNELIUS - to  pszenne  pieczywo  wzbogacone.  Stanowi  nowy

rodzaj wyrobów piekarskich produkowanych  z  dodatkiem  m.in.  łuskanego

ziarna  słonecznika,  śruty  sojowej,   suszonych   bananów,   siemienia

lnianego, ziół, które zwiększają wartość odżywczą i walory smakowe  tego

pieczywa. Podstawowym surowcem do produkcji chleba Jogging  i  Kornelius

jest polska  mąka  pszenna,  uzupełniona  polepszaczami  do  wytwarzania

pieczywa niemieckiej firmy  Uldo  -  Backmittel.  Pieczywo  to  wzbogaca

codzienną dietę składającą się zazwyczaj z tzw. białego chleba.

  Chleb Kornelius i Jogging zawiera:

  niezbędne nienasycone  kwasy  tłuszczowe  występujące  w  słoneczniku,

które odgrywają  istotną  rolę  w  gospodarce  cholesterolem  w  ludzkim

organiźmie,

  białko  czyli  gluten  pszenny  oraz  białko  soi  przyswajalne  przez

organizm człowieka w 92 proc., które jest materiałem budulcowym,

  błonnik, który  reguluje  perystaltykę  jelit,  dzięki  czemu  ułatwia

trawienie i zapobiega zaparciom, co jest ważne w żywieniu dzieci,  które

bardzo często nie spożywają w ogóle pieczywa ciemnego.  

  Banany i zioła uatrakcyjniają walory smakowe i zapachowe pieczywa. 

  Pakowanie pieczywa  w  przezroczystą  termokurczliwą  folię  umożliwia

przedłużenie trwałości chleba - obecnie do 7 dni - a także chroni  przed

zanieczyszczeniami w czasie przechowywania w piekarni i w  sklepie  oraz

podczas transportu.

  Pieczywo Kornelius oraz Jogging poleca się również dla  sportowców  ze

względu na zwiększoną wartość kaloryczną.        

  MAKROVIT - pieczywo w  czterech  odmianach  smakowych,  produkowane  z

surowców najwyższej  jakości,  odznaczające  się  oryginalnymi  walorami

smakowymi i odżywczymi, znaczną ilością błonnika oraz soli  mineralnych,

szczególnie przyswajalnego żelaza i magnezu.

  Makrovit I  - chleb ziołowy 

  Makrovit II - chleb czosnkowy

  Makrovit III - chleb sojowy 

  Stanowią one doskonałe źródło witamin, są łatwe  do  konsumpcji  przez

osoby niepełnosprawne (w postaci krajanej).

  Makrovit IV -  chleb  orientalny  dzięki  swojemu  słodkawemu  smakowi

(zawiera miód i rodzynki) jest wspaniałym pieczywem śniadaniowym.

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin