Kulki cielęce w pomidorach.rtf

(8 KB) Pobierz
Kulki cielêce w pomidorach

Kulki cielęce w pomidorach

 

Składniki:

60 dag mielonej cielęciny

marchewka

2 białka jaja

2 łki bułki tartej

kilka łek gazowanej wody mineralnej

łka mąki

2 małe ząbki czosnku

łka oliwy

pół łeczki Bulionu warzywnego w płynie WINIARY

l, pieprz

sos:

2 pomidory

2 dymki

pół łeczki cukru

1/3 kubeczka jogurtu naturalnego 2-proc. (5 dag)

łeczka mąki

bazylia

 

Marchewkę umyj, oczyść i pokrój w drobną kostkę. Do cielęciny dodaj rozgnieciony czosnek, marchewkę, buł tartą oraz białka. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie wlej wodę mineralną i wyrób rę. Uformuj 8 większych lub 12 mniejszych kulek, obtocz je w mące i szybko obsmaż na patelni teflonowej na łce rozgrzanej oliwy.

 

Dwie szklanki wody zagotuj, rozprowadź bulion i delikatnie włóż kulki mięsne. Gotuj na małym ogniu.

 

Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki i pokrój na cząstki. Dymkę umyj, oczyść i drobno poszatkuj. Do pół szklanki wrzącej wody dodaj pomidory i dymkę, duś pod przykryciem do miękkości, następnie zmiksuj i przetrzyj przez sito. Do prawie ugotowanych kulek z cielęciny dodaj przecier z pomidorów i dymki, cukier oraz bazylię.

 

Jogurt połącz z mą, wlej trochę sosu z mięsa, wymieszaj, a następnie całość dodaj do mięsa i zagotuj. Podawaj z kaszą, makaronem, ryżem lub ziemniakami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin