Ciasteczka Fudge
"Składniki:25 dkg masła30 dkg cukru100 g gorzkiej czekolady30 dkg pełnotłustego mleka w proszku25 dkg orzechów włoskich.
Orzechy przebrać, trochę zostawić do dekoracji, a pozostałe posiekać. Czekoladę zetrzeć na tarce. W rondelku zagotować 120 ml wody z cukrem. Po 10 minutach gotowania dodać masło i czekoladę. Gotować 10 minut, cały czas mieszając, po czym zdjąć z ognia, starannie wymieszać z przesianym przez sitko mlekiem w proszku i szybko utrzeć składniki na gładką masę. Do jeszcze ciepłej masy wsypać posiekane orzechy i dokładnie wymieszać. Wyłożyć masę równą, niezbyt grubą wartwą do formy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch nożem, udekorować orzechami i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. Gdy masa całkowicie zastygnie, pokroić ją na małe sześcianiki. Można umieścić je w ułożonych na tacy papierowych foremkach."
Uwagi ode mnie:1) w miejsce orzechów dałam obrane ze skórki migdały;
2) maślano-czekoladową mieszankę po dosypaniu do niej mleka w proszku po prostu zmiksowałam dla pewności - zero grudek :-)
robaczek_1976