Ciasteczka Fudge.doc

(84 KB) Pobierz
Ciasteczka Fudge

Ciasteczka Fudge

"Składniki:
25 dkg masła
30 dkg cukru
100 g gorzkiej czekolady
30 dkg pełnotłustego mleka w proszku
25 dkg orzechów włoskich.

Orzechy przebrać, trochę zostawić do dekoracji, a pozostałe posiekać. Czekoladę zetrzeć na tarce. W rondelku zagotować 120 ml wody z cukrem. Po 10 minutach gotowania dodać masło i czekoladę. Gotować 10 minut, cały czas mieszając, po czym zdjąć z ognia, starannie wymieszać z przesianym przez sitko mlekiem w proszku i szybko utrzeć składniki na gładką masę. Do jeszcze ciepłej masy wsypać posiekane orzechy i dokładnie wymieszać. Wyłożyć masę równą, niezbyt grubą wartwą do formy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch nożem, udekorować orzechami i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. Gdy masa całkowicie zastygnie, pokroić ją na małe sześcianiki. Można umieścić je w ułożonych na tacy papierowych foremkach."

 

Uwagi ode mnie:
1) w miejsce orzechów dałam obrane ze skórki migdały;

2) maślano-czekoladową mieszankę po dosypaniu do niej mleka w proszku po prostu zmiksowałam dla pewności - zero grudek :-)

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin