Odcinek 8 - Desery.doc

(138 KB) Pobierz

Odcinek 8
Premiera 2 grudnia 2010
Desery
Desery to przyjemność, której trudno się oprzeć. Jemy je chętnie, z przyjemnością i w obowiązku dostarczania sobie pozytywnych emocji. Nie jest już bowiem żadną tajemnicą, że nasz hormon szczęścia, czyli serotonina, żeby dobrze działać w naszym organizmie, potrzebuje cukru. Stąd też  kiedy mamy chandrę, jest nam smutno lub czujemy przygnębienie, mamy ochotę na coś słodkiego.
Jak zatem cieszyć się deserami, dostarczać swojemu ciału zdrowych słodkości i nie mieć wyrzutów sumienia? W naszym programie wszystko jest możliwe. Rozebrałyśmy desery na części pierwsze. Odrzuciłyśmy niezdrowe składniki, zostawiłyśmy tylko te, które pozwolą nam zachować smak słodkości i odpowiednią konsystencję. Precyzyjnie odmierzyłyśmy ilości i znalazłyśmy sposób jak nie zjeść całej blachy świeżo upieczonego ciasta. Nie używamy mąki, a i tak wszystko jest w formie. My też w dobrej formie zapraszamy na ostatni w tym sezonie odcinek. Zaskoczymy was słodko!
Pierwsza propozycja to rewolucyjny pomysł na szarlotkę. Nasze mini szarlotki są pieczone w  kokilkach, co pozwoli nam zjeść mniejszą porcję i nie zmusza do pieczenia całej, kuszącej słodkością, blachy ciasta. Do mini szarlotek dodajemy rozmaryn, który z jabłkami komponuje się idealnie. Ciasto bez kruszonki? Olga by nam na to nie pozwoliła. Kruszonka będzie na swoim miejscu, a co ważniejsze będzie zdrowa. Musicie tego spróbować!
Druga propozycja to babeczki sernikowe. Znowu mniejsze i zdrowsze porcje. Twarożek śmietankowy z wanilią i polewa truskawkowa zachwyci was. Konsystencja jest tak delikatna, że babeczki rozpływają się w ustach. Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości lekkim i puszystym deserem, ten będzie idealny.
I na koniec propozycja, która jest naszym rewolucyjnym hitem. Szybki, ale niesamowicie pyszny deser owocowy. Zmrożone owoce i gorąca czekolada. Poradziłyśmy sobie bez śmietany, a i tak konsystencja jest śmietankowa. Do tego gorąca czekolada, która działa jak afrodyzjak i nie pozwoli na żadną zimową chandrę.
Pozostawimy w waszych rękach przepis na domowe lody, które możecie robić do ciepłej szarlotki lub jako osobny deser. A także niesamowity batonik orzechowy, który jest świetną, zdrową i słodką przekąską, którą możecie zabrać do pracy.

MINI SZARLOTKI
http://slimak.onet.pl/_m/TVN/tvnstyle/gotuj/mini%20szarlotka.jpg

na masę jabłeczną:
1kg jabłek
1 gałązka rozmarynu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki miodu
1 łyżeczka masła

na ciasto:
1 szklanka otrąb owsianych
1 szklanka mielonych migdałów
¼ szklanki cukru
50g masła

Jabłka obrać i pokroić w cienkie cząstki. Rozmaryn posiekać i podsmażyć  na maśle. Dodać pokrojone jabłka, cynamon, miód i sok z cytryny. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut.
Kokilki wysmarować olejem rzepakowym i posypać otrębami owsianymi. W dużej misce wymieszać mielone migdały, otręby owsiane, cukier i masło. Zapełnić kokilki masą jabłeczną do 1/3 wysokości. Następnie nałożyć na to ciasto. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut.
Tradycyjna porcja szarlotki 470 kcal, nasza wersja 335 kcal

SERNIKOWE BABECZKI
http://slimak.onet.pl/_m/TVN/tvnstyle/gotuj/babeczki.jpg

babeczki:
400g twarożku śmietankowego 4% light
4 białka
4 łyżki cukru
1 laska wanilii
szczypta soli

truskawkowy sos:
200g truskawek
2 łyżki sherry
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny

Twarożek odsączyć na sitku z nadmiaru serwatki. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Twarożek zmiksować z cukrem i ziarnami wanilii. Masę serową wymieszać delikatnie z ubitą pianą. Foremki na babeczki posmarować olejem rzepakowym i wypełnić masą. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Po 20 minutach wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim babeczki jeszcze przez 10 minut.
Zrobić sos. Truskawki wrzucić do rondla. Dodać cukier, sherry i sok z cytryny. Dusić pod przykryciem przez kilka minut.
Jeszcze ciepłe, ale nie gorące babeczki podawać z ciepłym sosem truskawkowym.   
Tradycyjna porcja sernika 574 kcal, nasza wersja 113 kcal

ZMROŻONY MUS OWOCOWY
http://slimak.onet.pl/_m/TVN/tvnstyle/gotuj/mrozony%20mus.jpg

mus:
2 banany
200g malin
100g borówek amerykańskich lub jagód
2 łyżki miodu

polewa czekoladowa:
50g gorzkiej czekolady
2 łyżki wody

Owoce zmiksować  z miodem na gładką masę. Przelać do pucharków i wstawić do zamrażalnika na 15 minut. Czekoladę rozpuścić na parze z dodatkiem wody,  polać schłodzony mus.
Tradycyjna porcja musu owocowego 475 kcal, nasza wersja 245 kcal

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin