Odcinek 8 Premiera 2 grudnia 2010 Desery Desery to przyjemność, której trudno się oprzeć. Jemy je chętnie, z przyjemnością i w obowiązku dostarczania sobie pozytywnych emocji. Nie jest już bowiem żadną tajemnicą, że nasz hormon szczęścia, czyli serotonina, żeby dobrze działać w naszym organizmie, potrzebuje cukru. Stąd też kiedy mamy chandrę, jest nam smutno lub czujemy przygnębienie, mamy ochotę na coś słodkiego. Jak zatem cieszyć się deserami, dostarczać swojemu ciału zdrowych słodkości i nie mieć wyrzutów sumienia? W naszym programie wszystko jest możliwe. Rozebrałyśmy desery na części pierwsze. Odrzuciłyśmy niezdrowe składniki, zostawiłyśmy tylko te, które pozwolą nam zachować smak słodkości i odpowiednią konsystencję. Precyzyjnie odmierzyłyśmy ilości i znalazłyśmy sposób jak nie zjeść całej blachy świeżo upieczonego ciasta. Nie używamy mąki, a i tak wszystko jest w formie. My też w dobrej formie zapraszamy na ostatni w tym sezonie odcinek. Zaskoczymy was słodko! Pierwsza propozycja to rewolucyjny pomysł na szarlotkę. Nasze mini szarlotki są pieczone w kokilkach, co pozwoli nam zjeść mniejszą porcję i nie zmusza do pieczenia całej, kuszącej słodkością, blachy ciasta. Do mini szarlotek dodajemy rozmaryn, który z jabłkami komponuje się idealnie. Ciasto bez kruszonki? Olga by nam na to nie pozwoliła. Kruszonka będzie na swoim miejscu, a co ważniejsze będzie zdrowa. Musicie tego spróbować! Druga propozycja to babeczki sernikowe. Znowu mniejsze i zdrowsze porcje. Twarożek śmietankowy z wanilią i polewa truskawkowa zachwyci was. Konsystencja jest tak delikatna, że babeczki rozpływają się w ustach. Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości lekkim i puszystym deserem, ten będzie idealny. I na koniec propozycja, która jest naszym rewolucyjnym hitem. Szybki, ale niesamowicie pyszny deser owocowy. Zmrożone owoce i gorąca czekolada. Poradziłyśmy sobie bez śmietany, a i tak konsystencja jest śmietankowa. Do tego gorąca czekolada, która działa jak afrodyzjak i nie pozwoli na żadną zimową chandrę. Pozostawimy w waszych rękach przepis na domowe lody, które możecie robić do ciepłej szarlotki lub jako osobny deser. A także niesamowity batonik orzechowy, który jest świetną, zdrową i słodką przekąską, którą możecie zabrać do pracy. MINI SZARLOTKI na masę jabłeczną: 1kg jabłek 1 gałązka rozmarynu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki miodu 1 łyżeczka masła na ciasto: 1 szklanka otrąb owsianych 1 szklanka mielonych migdałów ¼ szklanki cukru 50g masła Jabłka obrać i pokroić w cienkie cząstki. Rozmaryn posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone jabłka, cynamon, miód i sok z cytryny. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Kokilki wysmarować olejem rzepakowym i posypać otrębami owsianymi. W dużej misce wymieszać mielone migdały, otręby owsiane, cukier i masło. Zapełnić kokilki masą jabłeczną do 1/3 wysokości. Następnie nałożyć na to ciasto. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut. Tradycyjna porcja szarlotki 470 kcal, nasza wersja 335 kcal SERNIKOWE BABECZKI babeczki: 400g twarożku śmietankowego 4% light 4 białka 4 łyżki cukru 1 laska wanilii szczypta soli truskawkowy sos: 200g truskawek 2 łyżki sherry 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny Twarożek odsączyć na sitku z nadmiaru serwatki. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Twarożek zmiksować z cukrem i ziarnami wanilii. Masę serową wymieszać delikatnie z ubitą pianą. Foremki na babeczki posmarować olejem rzepakowym i wypełnić masą. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Po 20 minutach wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim babeczki jeszcze przez 10 minut. Zrobić sos. Truskawki wrzucić do rondla. Dodać cukier, sherry i sok z cytryny. Dusić pod przykryciem przez kilka minut. Jeszcze ciepłe, ale nie gorące babeczki podawać z ciepłym sosem truskawkowym. Tradycyjna porcja sernika 574 kcal, nasza wersja 113 kcal ZMROŻONY MUS OWOCOWY mus: 2 banany 200g malin 100g borówek amerykańskich lub jagód 2 łyżki miodu polewa czekoladowa: 50g gorzkiej czekolady 2 łyżki wody Owoce zmiksować z miodem na gładką masę. Przelać do pucharków i wstawić do zamrażalnika na 15 minut. Czekoladę rozpuścić na parze z dodatkiem wody, polać schłodzony mus. Tradycyjna porcja musu owocowego 475 kcal, nasza wersja 245 kcal
daga.wsb