Pierożki z jabłkami
SKŁADNIKI:♥ 1 kg jabłek najlepiej szarych renet♥ 4 szk. mąki♥ 8 dag drożdży♥ 1 szk. śmietany kwaśnej♥ 1 margaryna palma♥ olejek waniliowy♥ jajko do posmarowania pierożków♥ cukier kryształ do posypania pierożków
WYKONANIE:Drożdże wymieszać z łyżką cukru.Mąkę przesiać na stolnicę posiekać z margaryną dodać drożdże trochę olejku waniliiowego, śmietanę, ciasto. Ciasto ma być miękkie jak na pierogi
, rozwałkować ciasto i wykrawać szklanką krążki nakładać jabłka starte na tarce o grubych
Oczkach i odciśnięte-do jabłek dodać cukier do smaku. Ciasto zlepiać tak jak na zwykłe pierogi. Gotowe smarować roztrzepanym jajkiem i maczać w cukrze piec na złoty kolor w temp.-185*C, około 30 min.
radzik10001