Omlet z ziolamiPorcja dla 1 osoby. Czas przygotow. 15-18 min.3 jaja,2 lyzki masla,1 lyzka drobno pokrojonego koperku,1 lyzka drobno pokrojonej pietruszki,1 lyzka drobno pokrojonego szczypiorku,2 lyzki startego sera (parmezanu),1/4 lyzeczki estragonu,sol, pieprz,swieze ziola do przybrania.1. Jaja umyc w cieplej wodzie, wybic do miski, wymieszac z sola, pieprzem, estragonem i 1 lyzka drobno posiekanego masla. Dodac pokrojone ziola, lekkoubic trzepaczka lub widelcem. Nie ubijac zbyt dlugo - ok. 30 sek - bo omletbedzie wodnisty.2. Na plaskiej patelni rozgrzac reszte masla. Wlac mase jajeczna, smazyc na duzym ogniu ok. 3 min tak, by spod omletu lekko sie zrumienil. Wypukla stronawidelca wymieszac wierzchnia warstwe plynnej masy, nie naruszajac spodu. Gdyspod sie zetnie, szerokim nozem podniesc brzeg omletu i w tym kierunku przechylic patelnie, by reszta masy jajecznej splynela z wierzchu pod spod.3. Gdy brzegi omletu beda usmazone, a srodek lekko sciety, posypac startym serem i zlozyc na pol nozem lub drewniana lopatka.4. Gotowy omlet zsunac z patelni na ogrzany talerz, przybrac ziolami, od razupodawac. Mozna rowniez usmazony omlet zlozyc na pol, po wierzchu posypactartym serem i wstawic na 2 min do goracego piekarnika.5. Dla 2-4 osob lepiej usmazyc kilka malych omletow, niz 1 duzy, gdyz najlatwiej smazy sie omlet z 3-4 jaj.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 24 "Naleśniki, omlety i suflety", strona 20.
aramita