ZUPA RYBNA Z AMURA
1 kg amura
25 dag warzyw (marchewka, pietruszka, por, seler)
3 dag cebuli
2 żółtka
1 szklanka śmietany
1 cytryna
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
2 łyżki siekanej natki pietruszki
liść laurowy
sól
pieprz
Rybę oczyścić, pokroić w kostkę i osolić. Włoszczyznę oraz cebulę pokroić w drobną kostkę i dusić 5-6 minut, dodając łyżkę masła. Dołożyć rybę, liść laurowy i dolać tyle wody, aby zakryła rybę. Gotować powoli 25-30 minut, podczas gotowania dodać drobno posiekaną natkę pietruszki. Rozetrzeć żółtka ze śmietaną i mąką, dobrze wymieszać i zaciągnąć nimi zupę. Przyprawić zmielonym pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
tatanka.com