ZUPA RYBNA Z AMURA.doc

(20 KB) Pobierz
ZUPA RYBNA Z AMURA

ZUPA RYBNA Z AMURA

1 kg amura

25 dag warzyw (marchewka, pietruszka, por, seler)

3 dag cebuli

2 żółt­ka

1 szklanka śmietany

1 cytryna

1 łyżka mąki

1 łyżka masła

2 łyżki siekanej natki pietruszki

liść laurowy

sól

pieprz

Rybę oczyścić, pokroić w kostkę i osolić. Włoszczyznę oraz cebulę pokroić w drobną kostkę i dusić 5-6 minut, dodając łyżkę masła. Dołożyć rybę, liść laurowy i dolać tyle wody, aby zakryła rybę. Gotować powoli 25-30 minut, podczas gotowania dodać drobno posiekaną natkę pietruszki. Rozetrzeć żółtka ze śmietaną i mąką, dobrze wymieszać i zaciągnąć nimi zupę. Przyprawić zmielonym pieprzem, solą i sokiem z cytryny.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin