Pascha rumowa.doc

(25 KB) Pobierz

 



75 dag trzykrotnie zmielonego tłustego twarogu,
20 dag masła,
6 żółtek,
1 szklanka drobnego cukru (czubata),
1 cukier waniliowy,
0,2 l śmietanki kremówki,
50 ml rumu,
10 dag rodzynek,
10 dag orzechów włoskich,
10 dag suszonych moreli,
bakalie i wiórki czekoladowe do przybrania

Rodzynki sparzyć i osączyć. Orzechy posiekać, morele opłukać i osączyć. Wszystko drobno posiekać.
Twaróg zmiksować ze śmietaną i rumem. Z żółtek i cukru utrzeć kogel-mogel. Masło utrzeć na puch i w czasie ucierania dodawać po trochę twarogu i kogla-mogla. Gdy masa uzyska jednolitą konsystencję, dodać bakalie i starannie wymieszać.
Nową ceramiczną doniczkę wyłożyć sterylną gazą, wypełnić masą serową. Przykryć brzegami gazy i obciążyć talerzykiem. Wstawić do lodówki przynajmniej na 12 godzin.
Przed podaniem wyjąć na talerz lub paterę i udekorować bakaliami.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin