Mazurek figowy.doc

(25 KB) Pobierz

 

2 wafle

Masa:

25 dag fig
25 dag cukru
pół szklanki wody
pół łyżeczki octu 6%
2 cytryny
5 dag smażonej skórki pomarańczowej
10 dag orzechów włoskich

Polewa:

białko
10 dag cukru pudru
sok z cytryny

Dekoracja:

figi
skórka pomarańczowa
orzechy

Opłukane i osuszone figi oraz obrane ze skórki cytryny przepuścić przez maszynkę. Orzechy posiekać. Z wody, octu i cukru ugotować syrop, włożyć do niego orzechy, zmielone z cytryną figi i skórkę pomarańczową. Chwilę pogotować ciągle mieszając. Odstawić i lekko schłodzić. Jeszcze ciepłą masę rozsmarować równo na waflu, przykryć drugim waflem, obciążyć deseczką, wyrównać boki, odstawić do zastygnięcia.
Przygotować polewę: cukier puder, białko i sok z cytryny utrzeć do białości. Tą polewą oblać mazurek, udekorować figami, skórką pomarańczową i orzechami.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin