2 wafle
Masa:
25 dag fig25 dag cukrupół szklanki wodypół łyżeczki octu 6%2 cytryny5 dag smażonej skórki pomarańczowej10 dag orzechów włoskich
Polewa:
białko10 dag cukru pudrusok z cytryny
Dekoracja:
figiskórka pomarańczowaorzechy
Opłukane i osuszone figi oraz obrane ze skórki cytryny przepuścić przez maszynkę. Orzechy posiekać. Z wody, octu i cukru ugotować syrop, włożyć do niego orzechy, zmielone z cytryną figi i skórkę pomarańczową. Chwilę pogotować ciągle mieszając. Odstawić i lekko schłodzić. Jeszcze ciepłą masę rozsmarować równo na waflu, przykryć drugim waflem, obciążyć deseczką, wyrównać boki, odstawić do zastygnięcia.Przygotować polewę: cukier puder, białko i sok z cytryny utrzeć do białości. Tą polewą oblać mazurek, udekorować figami, skórką pomarańczową i orzechami.
christo.monte