Mazurek z gorzką czekoladą.doc

(126 KB) Pobierz
Mazurek z gorzką czekoladą

Mazurek z gorzką czekoladą

 

składniki

·         Kruche ciasto:

·         12 dag masła

·         20 dag mąki

·         ok. 1/2 szklanki zimnej wody

·         szczypta soli

·         masło i tarta bułka do formy

Na polewę:

·         18 dag gorzkiej czekolady

·         1/4 szklanki wody

·         1/3 szklanki śmietanki kremówki

·         2 łyżki masła

                       

 

sposób przygotowania

Z podanych składników szybko zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na pół godziny. Formę nasmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wyłóż cienko rozwałkowanym ciastem i uformuj brzeg. Piecz około 20 minut w temp. 180°C. Rozpuść na parze czekoladę z wodą. Dodaj śmietankę i masło. Gotuj, aż część wyparuje, pamiętając, że po wystygnięciu masa bardzo zgęstnieje. Zdejmij z ognia, gdy masa będzie miała konsystencję gęstego miodu. Gotową masę wylej na upieczony wcześniej spód. Odstaw do zastygnięcia, a potem udekoruj według uznania.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin