Mazurek śliwkowy.doc

(220 KB) Pobierz
Mazurek śliwkowy

Mazurek śliwkowy

 

 

składniki

·         Ciasto:

·         40 dag mąki tortowej

·         30 dag masła

·         8 dag cukru pudru

·         2 torebki (32 g) cukru waniliowego

·         3 żółtka

·         sól

Na wierzch:

·         15 dag śliwek kalifornijskich

·         150 ml likieru migdałowego

·         30 dag powideł śliwkowych

·         garść prażonych płatków migdałowych lub pokrojonych w słupki migdałów do dekoracji

                           

 

 

sposób przygotowania

Zrób ciasto: posiekaj nożem mąkę, masło, cukier puder i cukier waniliowy. Dodaj żółtka i szczyptę soli, zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki na godzinę. Podziel ciasto na 2 części. Większą rozwałkuj i włóż do nasmarowanej masłem formy (natłuść tylko dno). Brzegi ciasta powinny być wysokie na 2-3 cm. Przed pieczeniem ponakłuwaj ciasto widelcem. Piecz je około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Przygotuj wierzch mazurka: suszone śliwki pokrój w paseczki, zalej likierem, wymieszaj i pozostaw na godzinę, aby zmiękły. Na upieczone ciasto wyłóż powidła oraz śliwki. Surowe ciasto rozwałkuj, pokrój w paski i ułóż kratkę na mazurku. Posmaruj jajkiem. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piecz około 15 minut, wyjmij, gdy paski ciasta się zrumienią. Ostudzony mazurek możesz posypać prażonymi migdałami.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin