Quiche.pdf

(96 KB) Pobierz
EDIPRESSE
Jesienny quiche
SKŁADNIKI
- Gotowe mrożone ciasto francuskie, - 45 dkg pieczarek, - trzy średnie
pory, - szklanka śmietany 18-procentowej, - jajko, - 5 dkg tartego
ementalera, - oliwa, - masło, - sól, - pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Pieczarki pokroić w plasterki. Podsmażyć na oliwie z masłem, aż
wyparuje woda. Posolić, dodać świeżo zmielonego pieprzu. Pory
pokroić w krążki i przysmażyć na maśle z oliwą. Połączyć z
pieczarkami. Śmietanę wymieszać z jajkiem, lekko posolić.
Tortownicę (średnica 26 centymetrów) wyłożyć ciastem francuskim.
Na cieście ułożyć pory z pieczarkami, zalać śmietaną z jajkiem i
posypać tartym serem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do
temperatury 220-240°C około 30-35 minut, aż ciasto po brzegach
pięknie się zarumieni. Nadzienie można też zrobić - zamiast pieczarek
- z tuńczykiem, szpinakiem lub wątróbką drobiową.
Quiche z porami
Składniki
pory 60 dag
masło 1 łyżka
404237257.001.png
pieczarki 40 dag
śmitana kwaśna gęsta 20 dag
pęczek natki
jajka 1 szt
ser 150 g
sól
porcja ciasta quiche 1
Sposób przyrządzenia
Pory oczyścić, przeciąć wzdłuż, umyć, pokroić w piórka. Pieczarki oczyścić, pokroić w
cienkie plasterki.
Nagrzać piekarnik do 180°C Pory i pieczarki przesmażyć na maśle na ostrym ogniu (5 min),
wystudzić.
Natkę opłukać, drobno posiekać.
Do porów z pieczarkami dodać śmietanę, tarty ser, jajko i natkę, przyprawić solą i pieprzem.
Nałożyć na ciasto i piec na środkowej szynie piekarnika ok. 40 min.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin