zacier.docx

(11 KB) Pobierz

Witam mniej więcej powinno się zacierać tak :

Sugerowane proporcje, to: 10kg mąki, 40 l. Wody.
Narzędzia: kuchenka gazowa, garnek 30l., wiertarka z mieszadłem do zaprawy, termometr z zakresem pomiarowym 0-100oC,
Dodatki: Termamyl, Scherzym, AMG.
Obliczenia:
Skrobiowość mąki przyjmuję na 60%, czyli 6kg czystej skrobi w 10 kg mąki.
Termamyl: dawka 0,5 ml na 1 kg skrobi czyli potrzeba 3ml. (cm3)
AMG: dawka 0,8 ml na 1kg skrobi czyli potrzeba ~5ml. (cm3)
Scherzyme: dawka 0,3ml na 1kg skrobi czyli potrzeba ~2ml. (cm3)
UWAGA! Skutków ubocznych przedawkowania nie stwierdzono.
Procedura:
1. AMG i Sherzyme wlewam do kubeczka plastikowego z wodą (ok. 100ml.)
2. Dzielę termamyl na dwie części i każdą z nich mieszam z ok. 100ml. wody
3. Do garnka wlewam 20l. wody
4. Stawiam na kuchence i pod przykryciem doprowadzam do wrzenia,
5. wlewam do wrzątku połowę jednej części termamylu
6. wsypuję 2,5kg mąki i mieszając mieszadłem doprowadzam mieszaninę do wrzenia
7. dodaję następne 2,5 kg mąki, dolewam resztę z pozostałej pierwszej części termamylu i mieszając mieszadłem doprowadzam mieszaninę do wrzenia.
8. Przelewam całość do fermentatora
9. powtarzam punkty od 2 do 7 używając drugiej części termamylu
10. Dolewam kwasu fosforowego do uzyskania ph na poziomie 3,5 – 4 z reguły jest to ok. 150 –200 ml. 10% kwasu
11. Po ostygnięciu do 65 oC dolewam do zacieru mieszaninę AMG i Scherzyme mieszając mieszadłem
12. W czasie stygnięcia uwadniam 50g. drożdży Red Ethanol i po ostygnięciu zacieru do ok. 30 oC dolewam uwodnione drożdże i dodaję pożywkę w ilości 10g.
13. Fermentator owijam kocem i stawiam na poduszce elektrycznej w celu utrzymania temperatury zacieru na poziomie 33 oC.
14. Fermentacja trwa ok. 3-4 dni, po jej ustaniu przelewam całość do destylatora i gotuję jak leci, podane proporcje pozwalają na uzyskanie 3,5l. Spirytusu 95% .
15. Otrzymany spirytus rozcieńczam do ok. 45-50% i przepuszczam przez filtr węglowy
16. Destyluję drugi raz i ponownie po rozcieńczeniu filtruję.
17. po przefiltrowaniu w zależności od potrzeb, albo rozcieńczam destylowaną wodą do 40% otrzymując rewelacyjną pszeniczną wódkę, lub ponownie destyluję otrzymując najwyższej klasy spirytus rektyfikowany.

powyższy przepis jest do domowego zastosowania .

Zgłoś jeśli naruszono regulamin