Witam mniej więcej powinno się zacierać tak : Sugerowane proporcje, to: 10kg mąki, 40 l. Wody. Narzędzia: kuchenka gazowa, garnek 30l., wiertarka z mieszadłem do zaprawy, termometr z zakresem pomiarowym 0-100oC, Dodatki: Termamyl, Scherzym, AMG. Obliczenia: Skrobiowość mąki przyjmuję na 60%, czyli 6kg czystej skrobi w 10 kg mąki. Termamyl: dawka 0,5 ml na 1 kg skrobi czyli potrzeba 3ml. (cm3) AMG: dawka 0,8 ml na 1kg skrobi czyli potrzeba ~5ml. (cm3) Scherzyme: dawka 0,3ml na 1kg skrobi czyli potrzeba ~2ml. (cm3) UWAGA! Skutków ubocznych przedawkowania nie stwierdzono. Procedura: 1. AMG i Sherzyme wlewam do kubeczka plastikowego z wodą (ok. 100ml.) 2. Dzielę termamyl na dwie części i każdą z nich mieszam z ok. 100ml. wody 3. Do garnka wlewam 20l. wody 4. Stawiam na kuchence i pod przykryciem doprowadzam do wrzenia, 5. wlewam do wrzątku połowę jednej części termamylu 6. wsypuję 2,5kg mąki i mieszając mieszadłem doprowadzam mieszaninę do wrzenia 7. dodaję następne 2,5 kg mąki, dolewam resztę z pozostałej pierwszej części termamylu i mieszając mieszadłem doprowadzam mieszaninę do wrzenia. 8. Przelewam całość do fermentatora 9. powtarzam punkty od 2 do 7 używając drugiej części termamylu 10. Dolewam kwasu fosforowego do uzyskania ph na poziomie 3,5 – 4 z reguły jest to ok. 150 –200 ml. 10% kwasu 11. Po ostygnięciu do 65 oC dolewam do zacieru mieszaninę AMG i Scherzyme mieszając mieszadłem 12. W czasie stygnięcia uwadniam 50g. drożdży Red Ethanol i po ostygnięciu zacieru do ok. 30 oC dolewam uwodnione drożdże i dodaję pożywkę w ilości 10g. 13. Fermentator owijam kocem i stawiam na poduszce elektrycznej w celu utrzymania temperatury zacieru na poziomie 33 oC. 14. Fermentacja trwa ok. 3-4 dni, po jej ustaniu przelewam całość do destylatora i gotuję jak leci, podane proporcje pozwalają na uzyskanie 3,5l. Spirytusu 95% . 15. Otrzymany spirytus rozcieńczam do ok. 45-50% i przepuszczam przez filtr węglowy 16. Destyluję drugi raz i ponownie po rozcieńczeniu filtruję. 17. po przefiltrowaniu w zależności od potrzeb, albo rozcieńczam destylowaną wodą do 40% otrzymując rewelacyjną pszeniczną wódkę, lub ponownie destyluję otrzymując najwyższej klasy spirytus rektyfikowany. powyższy przepis jest do domowego zastosowania .
konto.anonimowe.xxx