28
POWIERZCHNIA ZASIEWÓW I UPRAWY SADOWNICZE
Według danych Powszechnego Spisu Rolnego 2002, powierzchnia gruntów ornych pod zasiewami wynosiła 638,6 tys. ha i stanowiła 55,5% powierzchni użytków rolnych w gospodarstwach rolnych. Podczas poprzedniego spisu przeprowadzonego w 1996 r. pod zasiewami znajdowało się 732,6 tys. ha, co oznacza, że w 2002 r. powierzchnia zasiewów była mniejsza o 94,0 tys. ha, tj. o 12,8%.
Dominujący udział sektora prywatnego w ogólnej powierzchni zasiewów utrzymał się prawie na niezmienionym poziomie i w 2002 r. w stosunku do 1996 r. wzrósł tylko o 0,2 pkt.
Struktura zasiewów w 2002 r. przedstawiała się następująco:
zboża ogółem (łącznie z kukurydzą na ziarno, gryką, prosem i innymi zbożowymi) zajmowały powierzchnię 512,4 tys. ha, co stanowiło 80,2% ogólnej powierzchni zasiewów,
pod strączkowe jadalne na ziarno przeznaczono tylko 0,2 tys. ha,
ziemniaki uprawiano na 56,5 tys. ha i zajmowały one 8,9% powierzchni zasiewów ogółem,
pod uprawę roślin przemysłowych przeznaczono 9,3 tys. ha, tj. 1,5% powierzchni zasianej w 2002 r.,
rośliny pastewne (łącznie z kukurydzą na zielonkę i mieszankami zbożowo-strączkowymi) uprawiano na 52,8 tys. ha, co stanowiło 8,3% ogólnej powierzchni zasiewów,
rośliny pozostałe zajmowały 7,3 tys. ha, tj. 1,1% w strukturze zasiewów.
Powierzchnia zasiewów według grup ziemiopłodów
w hektarach
W porównaniu z 1996 r. zmniejszyła się powierzchnia uprawy:
- zbóż (z kukurydzą na ziarno) o 33,7 tys. ha, tj. o 6,2%, ale ich udział w powierzchni zasiewów wzrósł o 5,7 pkt,
- ziemniaków o 42,1 tys. ha, tj. o 42,7%, przy spadku ich udziału w ogólnej powierzchni zasiewów o 4,6 pkt,
- roślin pastewnych (z kukurydzą na zielonkę) o 14,6 tys. ha, tj. o 21,7%, przy jednoczesnym zmniejszeniu o 0,9 pkt ich udziału w ogólnej powierzchni zasiewów,
- upraw pozostałych o 6,0 tys. ha, tj. o 45,3%, przy równoczesnym spadku ich udziału w zasiewach ogółem o 0,7 pkt.
Wzrosła natomiast powierzchnia uprawy roślin przemysłowych o 2,8 tys. ha, tj. o 42,1% oraz ich udział w strukturze zasiewów o 0,6 pkt.
Biorąc pod uwagę poszczególne ziemiopłody, w 2002 r. w stosunku do 1996 r. zmniejszyła się powierzchnia uprawy:
- pszenicy o 11,1 tys. ha, tj. o 16,4%,
- żyta o 39,4 tys. ha, tj. o 25,9%,
- jęczmienia o 7,6 tys. ha, tj. o 24,5%,
- owsa o 6,1 tys. ha, tj. o 9,2%,
- mieszanek zbożowych o 6,0 tys. ha, tj. o 3,2%,
- okopowych pastewnych o 2,5 tys. ha, tj. o 68,2%,
- warzyw gruntowych o 4,1 tys. ha, tj. o 53,4%,
- truskawek o 0,9 tys. ha, tj. o 34,3%.
Zwiększyła się natomiast powierzchnia uprawy:
- pszenżyta o 32,7 tys. ha, tj. o 87,1%,
- kukurydzy na ziarno o 2,0 tys. ha, tj. niemal 10-krotnie i kukurydzy na zielonkę o 17,6 tys. ha, tj. ponad 5-krotnie,
- buraków cukrowych o 1,2 tys. ha, tj. o 22,7%,
- rzepaku i rzepiku o 1,5 tys. ha, tj. prawie 6-krotnie.
Tabl. 3. Powierzchnia zasiewów w gospodarstwach rolnych w 2002 r.
Grupy obszarowe powierzchni użytków rolnych
Powierzchnia zasiewów
Gospodarstwa prowadzące uprawę ziemiopłodów
Średnia powierzchnia zasiewów w 1 gospodarstwie w ha
w ha
w odsetkach
w liczbach bezwzględnych
O g ó ł e m
638612
100,0
91471
6,98
Do 1 ha
2369
0,4
8713
9,5
0,27
1-2
6004
0,9
6760
7,4
0,89
2-3
6919
1,1
4475
4,9
1,55
3-5
19471
3,0
8025
8,8
2,43
5-7
30641
4,8
8459
9,2
3,62
7-10
66770
10,5
13065
14,3
5,11
10-15
134597
21,1
18198
19,9
7,40
15-20
111640
17,5
10790
11,8
10,35
20-30
124109
19,4
8719
14,23
30-50
76591
12,0
3511
3,8
21,81
50 ha i więcej
59501
9,3
756
0,8
78,70
Tabl. 3. Powierzchnia zasiewów w gospodarstwach rolnych w 2002 r. (dok.)
margerita090