· BISZKOPT: jajka - 6 sztuk
· cukier - 10 dag
· cukier waniliowy - 1 torebka
· sól
· mielone orzechy laskowe - 15 dag
· bułka tarta - 5 dag
· rum - 1 łyżka
· tłuszcz - do posmarowania blachy KREM I DEKORACJA: kawa rozpuszczalna - 5 łyżek
· śmietana kremówka - 60 dag
· czekolada mokka - 10 dag
· posiekane orzechy laskowe - 5 dag
· kakao - do posypania
BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać żółtka, orzechy, bułkę tartą i rum. Delikatnie wymieszać. Nasmarować tłuszczem dno tortownicy (średnica: 26cm.) Przełożyć masę do tortownicy i wyrównać powierzchnię. Piec 35 min. w temp. 175°C. Upieczony biszkopt przestudzić w formie. Wyjąć i odłożyć na 6-8 godzin (najlepiej całą noc). KREM: Kawę przetrzeć dokładnie przez sitko. 50 dag śmietany ubić z kawą i cukrem. TORT: Biszkopt przeciąć wzdłuż na trzy części. Przełożyć kolejne warstwy połową kremu. Posmarować ze wszystkich stron resztą kremu. Wstawić na co najmniej 30 minut do lodówki. DEKORACJA: 2/3 czekolady zetrzeć na wiórki i wymieszać z posiekanymi orzechami. 3/4 mieszanki wcisnąć w posmarowany śmietaną brzeg tortu. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Udekorować wierzch ciasta bitą śmietaną (np.: stawiając szprycką kleksy na brzegu). Stopić w rondelku resztę czekolady. Udekorować wierzch tortu (polewając kleksy). Posypać resztą mieszanki czekolady z orzechami (na środku) Przechowywać w lodówce. Przed podaniem oprószyć odrobiną kakao.
imzi