· jajka 3 szt
· mąka 1 szkl
· cukier 3/4 szkl
· cukier wanilinowy 1 torebka
· proszek do pieczenia 1 łyżeczka
· II biszkopt kakao 2 łyżki
· polewa czekoladowa 1 torebka
· masa kakaowa 1 torebka
· masa do tortów śmietankowa (gotowa) 1 torebka
· mleko 1/2 litra
· wiórki kokosowe kolorowe 1 torebka
· żelki do dekoracji 1 torebka
· masło 1 kostka
· herbata z cukrem i cytryną 1 szkl
Tort składa się z 2 biszkoptów - jeden zwykły upieczony w małej tortownicy a drugi kakaowy - upieczony w silikonowej formie do do babki. Oba biszkopty muszą być wymiarowo takie same dlatego dopasowałam do małej tortownicy. I biszkopt3 jajka3/4 szkl cukru1 szklanka mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 mały cukier waniliowynajpierw ubijamy białka z odrobiną soli, żeby się szybciej ubiły. Do żółtek dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia. Następnie dodajemy do białek cukier z z cukrem waniliowym i ubijamy na sztywną masę. Kolejno dodajemy żółtka z proszkiem i na końcu mąkę i szybko mieszamy. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 25 minutII biszkopttak samo jak pierwszy tylko dodajemy 2 łyżki kakao i pieczemy w formie na babkę. Masę do tortów dla dzieci robię z torebki, ponieważ są bardziej lekkie i dzieci takie właśnie lubią. Zawsze robię 2 masy - 1 waniliowa a druga czekoladowa - z przepisu na opakowaniu z wersją z masłem, żeby się lepiej ścięła i nie wsiąkła za szybko w ciasto. Biszkopt zwykły kroję na 3 części, a z biszkoptu kakaowego odkroić tylko 1 krążek z dołu babki. Do nasączenia robię herbatę z cytrynązaczynam od jasnego biszkoptu i czekoladowej masy - nasączam, smaruję masą i tak robię tort. Jak już tort jest gotowy polewam rozpuszczoną polewą czekoladową, i posypać zielonymi wiórkami kokosowymi. W środek babki włożyłam galaretkę wcześniej zrobioną i posiekaną. Udekorować żelkami (ja powiesiłam na wykałaczkach) oraz kolorowymi cukierkami oraz czekoladowymi listkami.
imzi