MUS CZEKOLADOWY.pdf

(193 KB) Pobierz
412457707 UNPDF
412457707.001.png
MUS CZEKOLADOWY
JEŚLI LUBISZ ZASKAKIWAĆ INNYCH, Z PEWNOŚCIĄ WŁĄCZYSZ
TEN PRZEPIS DO SWEGO KUCHENNEGO REPERTUARU.
Przepis na 6-8 porcji
SKŁADNIKI:
Dobrze jest
przygotować mus
z jednodniowym
wyprzedzeniem, co
pozwala na łatwiejsze
uformowanie owalnych
kształtów przy pomocy
dwóch łyżeczek.
2 tabliczki czekolady gorzkiej LINDT EXCELLENCE 70% CACAO
pokruszone
1 tabliczka czekolady mlecznej LINDT EXCELLENCE MILK
pokruszonej
3 jajka
1 ¼ szkl. (300 ml) tłustej śmietany
½ szkl. (100 ml) mleka
1 łyżeczka cukru
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Pokruszyć czekoladę i włożyć do miski oraz dodać mleka.
Rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej
(masa nie może się zagotować).
Ubić żółtka na puch, wyjąć miskę z gorącej kąpieli wodnej
i zmieszać z ubitymi żółtkami.
Ubić białka z cukrem na sztywno, do kremowej konsystencji;
wlać do mieszanki czekoladowej i dobrze wymieszać.
Ubijać śmietankę do gęstej, kremowej konsystencji; połączyć
z mieszanką czekoladową (zostawić nieco do przybrania).
Wlać mus do miseczki i przykryć folią przezroczystą.
Przetrzymać przez noc w temperaturze 1-5°C.
SPOSOBY PODANIA:
Przy pomocy dwóch łyżeczek do herbaty uformować kulki z musu
czekoladowego (można użyć łyżki do lodów).
Ułożyć na talerzykach deserowych. Przybrać bitą śmietaną i owocami.
Maître Chocolatier LINDT Urs Lichti.
412457707.002.png 412457707.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin