PIEGUS
Dla początkujących
CIASTO :80 dag mąki,3 dag drożdży,15 dag maku,1/2 szklanki cukru,3/4 szklanki oleju słonecznikowego,1 zapach rumowy,1/2 łyżeczki soli,2 łyżki tłuszczu do wysmarowania formy.LUKIER :1 szklanka cukru pudru,3 łyżki mleka,1 łyżka masła,sok z 1 cytryny,1 torebka cukru waniliowego.
Drożdże rozrobić 1/4 szklanki ciepłej wody. Mąkę przesiać, wlać drożdże, wsypać cukier i pozostawić w cieple na 40 min. Gdy drożdże podrosną, dodać sól, zapach rumowy, olej, trochę przegotowanej wody i wyrobić dobrze ciasto. Mak umyć, osączyć, dodać do ciasta i wymieszać. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce, a gdy ciasto podrośnie, jeszcze raz dobrze wyrobić. Posmarować formę tłuszczem, przełożyć do niej ciasto i odstawić do wystygnięcia. Piec 30-40 min w temp. 180 st.C.LUKIER :Mleko podgrzać z masłem, dodać cukier puder i dobrze wymieszać. Dodać cukier waniliowy i sok z cytryny. Jeszcze raz wymieszać i polać lukrem ciepłe ciasto.
Rokus-14