Wołowina po burgundzku
Składniki:Porcja dla 6 osob. 1 kg rozbratla, karkowki lub rumsztyku, 1 cebula, 1 marchewka, 2 zabki czosnku, 2 lyzki maki, 250 ml wytrawnego, czerwonego wina, 250 ml bulionu, 50 ml koniaku, sol, pieprz, 1/2 lyzeczki tymianku, bouquet garni, 50 g przecieru pomidorowego, 2 lyzki masla do smazenia, 2 lyzki oleju do smazenia, 500 g malych kartofli, 250 g malych pieczarek, 20 malych cebulek, 1 lyzka masla, 250 g wedzonego boczku, 1/2 peczka zielonej pietruszki do przybrania.
Sposób przygotowania1. Mieso umyc, usunac zylki i nadmiar tluszczu. Pokroic w kostke o boku 3 cm. 2. Marchewke i cebule obrac, oplukac, pokroic w kostke. Czosnek drobno posiekac. 3. W plaskim garnku mocno rozgrzac tluszcz (maslo i olej), wlozyc mieso, smazyc 5-6 min na duzym ogniu. Zrumienic ze wszystkich stron. Dodac marchewke i cebule. Oproszyc maka, smazyc jeszcze 3 min. Polac koniakiem, zapalic. Gdy koniak sie wypali, wymieszac. Wlac wino i bulion. Dodac przecier pomidorowy, czosnek, bouquet garni i tymianek. Doprawic sola i pieprzem. Dusic pod przykryciem na malym ogniu 1,5 godz. 4. Kartofle obrac, oplukac, przekroic na pol, gotowac 15 min w osolonej wodzie. Odcedzic, wymieszac z 1 lyzka masla, przelozyc do zaroodpornego naczynia i wstawic do nagrzanego piekarnika na 35-40 min. 5. Pieczarki i male cebulki obrac, oplukac i osaczyc z wody. Boczek pokroic na slupki i smazyc na mocno rozgrzanej patelni 5 min. Wyjac z patelni, dodac do miesa. Na pozostalym tluszczu usmazyc pieczarki i cebulki, dodac do miesa iwszystko dusic razem jeszcze 30 min. 6. Przed podaniem dodac do wolowiny pieczone kartofle i posypac zielona pietruszka. Wolowine po burgundzku mozna przygotowac dzien wczesniej. Bedzie smaczniejsza.
tatanka.com