WOŁOWINA PO BURGUNDZKU.doc

(29 KB) Pobierz

Wołowina po burgundzku

Składniki:
Porcja dla 6 osob.

1 kg rozbratla, karkowki lub rumsztyku,
1 cebula,
1 marchewka,
2 zabki czosnku,
2 lyzki maki,
250 ml wytrawnego, czerwonego wina,
250 ml bulionu,
50 ml koniaku,
sol, pieprz,
1/2 lyzeczki tymianku,
bouquet garni,
50 g przecieru pomidorowego,
2 lyzki masla do smazenia,
2 lyzki oleju do smazenia,
500 g malych kartofli,
250 g malych pieczarek,
20 malych cebulek,
1 lyzka masla,
250 g wedzonego boczku,
1/2 peczka zielonej pietruszki do przybrania.

Przepis na Wołowina po burgundzku

 

Sposób przygotowania
1. Mieso umyc, usunac zylki i nadmiar tluszczu. Pokroic w kostke o boku 3 cm.
2. Marchewke i cebule obrac, oplukac, pokroic w kostke. Czosnek drobno posiekac.
3. W plaskim garnku mocno rozgrzac tluszcz (maslo i olej), wlozyc mieso, smazyc 5-6 min na duzym ogniu. Zrumienic ze wszystkich stron. Dodac marchewke i cebule. Oproszyc maka, smazyc jeszcze 3 min. Polac koniakiem, zapalic. Gdy koniak sie wypali, wymieszac. Wlac wino i bulion. Dodac przecier pomidorowy, czosnek, bouquet garni i tymianek. Doprawic sola i pieprzem. Dusic pod przykryciem na malym ogniu 1,5 godz.
4. Kartofle obrac, oplukac, przekroic na pol, gotowac 15 min w osolonej wodzie.
Odcedzic, wymieszac z 1 lyzka masla, przelozyc do zaroodpornego naczynia i wstawic do nagrzanego piekarnika na 35-40 min.
5. Pieczarki i male cebulki obrac, oplukac i osaczyc z wody. Boczek pokroic na slupki i smazyc na mocno rozgrzanej patelni 5 min. Wyjac z patelni, dodac do miesa. Na pozostalym tluszczu usmazyc pieczarki i cebulki, dodac do miesa iwszystko dusic razem jeszcze 30 min.
6. Przed podaniem dodac do wolowiny pieczone kartofle i posypac zielona pietruszka. Wolowine po burgundzku mozna przygotowac dzien wczesniej. Bedzie smaczniejsza.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin