LUMBERJACK CAKE.doc

(142 KB) Pobierz
LUMBERJACK CAKE

LUMBERJACK CAKE

 

 

Składniki:

·         2 duże jabłka (400 g), obrane i posiekane na drobną kosteczkę (np. Granny Smith)

·         1 szklanka (200 g) bezpestkowych daktyli posiekanych na drobną kostkę

·         1 łyżeczka sody oczyszczonej

·         1 szklanka (250 ml) wrzącej wody

·         125 g masła

·         1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

·         140 g drobnego cukru

·         1 jajko

·         1,5 szklanki (225 g) mąki

 

W naczyniu wymieszać jabłka, daktyle, sodę i wodę, przykryć, odstawić na 10 minut.

 

W międyczasie ubić masło, ekstrakt z wanilii, cukier i jajko na jasną i gładką masę.

 

Połaczyć oba naczynia, dodać mąki, wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej formy o boku 23 cm.

 

Piec około 50 minut (piekłam 40 minut) w temperaturze 180ºC.

 

Na wierzch:

·         60 g masła

·         50 g brązowego cukru

·         125 ml (pół szklanki) mleka

·         2/3 szklanki (50 g) wiórek kokosowych

 

Wszystkie składniki wymieszać dokładnie na palniku, do momentu rozpuszczenia się masła.

 

Upieczone ciasto równomieranie polać kokosową polewą, natychmiast włożyć z powrotem do piekarnika i piec kolejne 20 minut.  Przed podaniem całkowicie wystudzić.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin