93-CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE
Chlebuś smaczny, tylko jak dla mnie troszkę za kwaśny.Następnym razem zmniejszę ilość zakwasu i będzie ok.Przepis wzięty z forum cincin.cc od Syso.
Składniki:
* 1/2 szkl. zakwasu ( ja proponuję 1/3 szkl.), (1 szkl.=250 ml)
* 1 szkl. wody
* 1 łyżeczka soli (ja dałam 1 i 1/2)
* 500 g mąki np. 300 g pszennej chlebowej + 100 g pszennej razowej + 100 g żytniej (u mnie żytnia była ciemna stąd taki kolor chleba)
* 1 dkg świeżych drożdży
Ciasto bez problemu można zrobić w maszynie, za pomocą miksera lub ręcznie, pamietając o uprzednim rozrobieniu drożdży.Ja zagiotłam w mikserze, a gdy podrosło (dosyć szybko) wsadziłam do keksowej foremki.Przed samym pieczeniem posmarowałam roztrzepanym jajkiem.Piekłam w 190'C przez 40 minut.
maniek2241