CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE.rtf

(1 KB) Pobierz

93-CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE

Chlebuś smaczny, tylko jak dla mnie troszkę za kwaśny.Następnym razem zmniejszę ilość zakwasu i będzie ok.Przepis wzięty z forum cincin.cc od Syso.

 

Składniki:

 

* 1/2 szkl. zakwasu ( ja proponuję 1/3 szkl.), (1 szkl.=250 ml)

* 1 szkl. wody

* 1 łyżeczka soli (ja dałam 1 i 1/2)

* 500 g mąki np. 300 g pszennej chlebowej + 100 g pszennej razowej + 100 g żytniej (u mnie żytnia była ciemna stąd taki kolor chleba)

* 1 dkg świeżych drożdży

 

Ciasto bez problemu można zrobić w maszynie, za pomocą miksera lub ręcznie, pamietając o uprzednim rozrobieniu drożdży.Ja zagiotłam w mikserze, a gdy podrosło (dosyć szybko) wsadziłam do keksowej foremki.Przed samym pieczeniem posmarowałam roztrzepanym jajkiem.Piekłam w 190'C przez 40 minut.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin