5.Dary jesieni - poznajemy świat poprzez zmysły.doc

(59 KB) Pobierz

                                 Scenariusz zajęć świetlicowych

 

Temat: Dary jesieni - poznajemy świat poprzez zmysły.

 

 

Cele ogólne:

 

ü      Doskonalenie umiejętności poznawania owoców i warzyw przy pomocy zmysłów: dotyku, smaku, węchu.

ü      Zapoznanie z treścią wiersza i zagadek o jesieni

 

Cele szczegółowe:

 

Uczeń:

 

ü      Potrafi wyróżnić i nazwać cechy charakterystyczne owoców i warzyw. Próbuje rozpoznawać je za pomocą różnych zmysłów.

ü      Wie, że świat poznajemy różnymi zmysłami. Zna pojęcie „zmysłu”   i jego rodzaje. Wie, że każdy ze zmysłów jest jednakowo ważny.

ü      Rozpoznaje warzywo lub owoc po usłyszeniu kilku informacji na jego temat, zna zagadki o jesieni

 

Metody i formy pracy z grupą:

 

- słowna – praca z tekstem – pogadanka

- praktyczna - badanie warzyw i owoców dotykiem, za pomocą powonienia i zmysłu smaku

- praca z całą grupą, praca w małych grupach

 

Środki dydaktyczne:

 

Tekst wiersza Czesława Janczarskiego pt.„Warzywa i owoce” papier kolorowy, okazy naturalne warzyw i owoców, szarfy do zakrycia oczu, teksty zagadek

 

Przebieg zajęć:

 

1.      Zaproszenie uczniów do zajęcia miejsca w kręgu. Przywitanie zabawą „ Iskierka przyjaźni”

       Wprowadzenie do tematu zajęć - nauczyciel objaśnia, co będzie istotą zajęć

2.      Wysłuchanie wiersza Czesława Janczarskiego „Warzywa i owoce”

       Swobodne wypowiedzi uczniów na temat utworu. Które fragmenty utworu podobają się
      im najbardziej i dlaczego.

 

Tu są warzywa i owoce

promienie słońca zamknięte

w jabłkach, gruszkach, śliwkach,

nawet w główkach kapusty.

A cóż dopiero mówić o cytrynach

i pomarańczach,

które mają w sobie blask i gorąco

promieni z dalekich krajów.

Jest tu czerwień pomidorów

I złoto na łuskach cebuli,

spod naci spryskanej wodą

wyglądają marchewki,

jak pomarańczowe

czapki krasnoludków.

Nie sposób wszystkiego opisać.

Proszę, przyjdźcie tu dzisiaj,

żeby zobaczyć, co przywiózł o świcie

zielony wóz ogrodnika.

 

Swobodne wypowiedzi uczniów na temat utworu. Które fragmenty utworu podobają się im najbardziej i dlaczego?

Odpowiedzi na pytania

ü      O czym jest wiersz?

ü      Jakie zapamiętaliście nazwy warzyw, owoców?

ü      Dlaczego należy jeść dużo owoców i warzyw, co zawierają?

Wniosek – Warzywa i owoce zawierają witaminy i sole mineralne, które są niezbędne dla zdrowia człowieka.

3.      Wspólne rozwiązywanie zagadek – nazwy owoców i warzyw. Zagadki odczytuje nauczyciel, uczniowie podają prawidłowe odpowiedzi.

 

Warzywa

„Latem w ogrodzie wyrósł zielony,
a zimą w beczce leży kiszony”(ogórek)


„Pomarańczowa, słodka z ziemi wyrwana
pyszna w surówce i gotowana.
Dobrze jej w dłoni i salaterkach
więc chrup ją zawsze zamiast cukierka” ( marchewka)


„Biały korzeń, zielona natka,
prawda, że łatwa jest to zagadka?” (pietruszka)


„Wyjęty z ziemi szary i brzydki,
pyszne są z niego placki i frytki”.(ziemniak)

 

„W żółtej łupinie biała kula
gdy ją kroimy do łez nas rozczula” (cebula)

 

 

Owoce

Ładnie pachnie żółta skórka,
kwaśny mają smak.
Zawierają witaminy, wiemy, że to...(cytryny)

 

Ma gruby brzuszek
i kolor żółto-zielony.
Będzie z niej w zimie
kompot wymarzony...(gruszka)

 

Skórka fioletowa
a miąższ pod nią złoty.
Smakuje wybornie
wszyscy wiecie o tym.... (śliwka)

 

Czerwieni się ze wstydu. Dojrzewa
na słonku. Wśród zielonych listków
wisi na ogonku. ...(wiśnia)

 

Od literki "M"
nazwę swą zaczyna.
Ma skórkę włochatą
lecz to nie malina. ... (morela)

 

4.      Zabawa muzyczno – ruchowa Zbieramy owoce

 

5.      "Jesienne niespodzianki" - zabawa badawcza - rozpoznawanie owoców za pomocą zmysłów (smaku, węchu, dotyku).

      Podział na 3 grupy uczniów odbywa się przez losowanie kolorowych pasków (czerwony, niebieski, zielony) Każda z grup losuje rodzaj zmysłu, który będzie badać. Wybrane zmysły to: smak, dotyk i węch.

Zmysł smaku – kolor czerwony. Co to za owoc? – Nauczyciel podaje na talerzyku małe kawałki różnych owoców. Dzieci określają smak oraz podają nazwę owocu.

Zmysł węchu – kolor zielony. Co to za warzywo? – owoc?

Zmysł dotyku – kolor niebieski. Zgadnij, co trzymasz w dłoni. Nauczyciel wkłada do rąk dzieci różne warzywa, owoce (dziecko zgadujące ma szarfę na oczach)

Analiza wyników badań. Przykładowe pytania – problemy do dyskusji.

ü       Które z warzyw i owoców były najtrudniejsze do rozpoznania za pomocą zmysłu smaku? Które najłatwiejsze?

ü       Które z  warzyw i owoców były najtrudniejsze do rozpoznania za pomocą zmysłu węchu? Które najłatwiejsze?

ü       Które z  warzyw i owoców były najtrudniejsze do rozpoznania za pomocą zmysłu dotyku? Które najłatwiejsze?

ü       Jakie ogólne wrażenie sprawia zmysł węchu? Czym różni się od pozostałych zmysłów?

ü       Który ze zmysłów sprawił wam najwięcej zadowolenia i dlaczego? Dyskusja na temat wrażeń uczniów badających smak, węch i kształt warzyw i owoców. Odpowiedź na pytanie - Który ze zmysłów uważacie za najważniejszy?

Wyciągnięcie wniosków.

Każdy ze zmysłów dostarcza człowiekowi innych doznań. Bez każdego ze zmysłów nasze doznania byłyby uboższe, dlatego wszystkie są jednakowo ważne.

6.      Zabawa muzyczno-ruchowa „Sałatka owocowa”.

Dzieci otrzymują emblematy owoców, siadają w kręgu. W rytm muzyki tańczą wywołane przez nauczyciela owoce, na hasło sałatka tańczą wszystkie dzieci.

 

7.      Podsumowanie zajęć;

"Rundka" w której uczniowie wypowiadają się na temat tego, co się podobało, a co nie podczas zajęć.

 

 

 

                                                                              

         Opracowała: Wioletta Kwapisz

 

 

1

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin