przekaski.doc

(2131 KB) Pobierz



Pasta twarogowa z bananami

 

Składniki: (ja robiłam z połowy składników)

- 2 banany

- 250g miękkiego twarogu

- 2 łyżki miodu

- 4 łyżki mleka

 

Wykonanie:

Twaróg zmieszać z mlekiem. Dodać miód i rozgniecionego banana (ja pokroiłam banana w drobną kostkę). Podawać z pieczywem.

Smacznego :)

 



Parówki w odzieniu

 

 

SKŁADNIKI:
 

·                      8 parówek

·                      8 cienkich plasterków sera dlugości parówek

·                      8 szerokich plasterków boczku wędzonego

·                      keczup

·                      musztarda

·                      zielenina

 

 

PRZYGOTOWANIE:

Parówki bez osłonek naciąć wzdłuż, w nacięcia wsunąć ser owinąć. Wszystko razem owinąć plasterkiem boczku, spiąć wykałaczką..Układać na blaszce, zapiekać w gorącym piekarniku (220*C) 10-15 minut. Podawać z keczupem lub sosem zrobionym z keczupu i musztardy.

 

 


Parówki w cieście francuskim
Parówki w cieście francuskim

 

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 8

 

Składniki

- opakowanie ciasta francuskiego

- 4 parówki przekrojone na pół

- 8 plasterków sera żółtego topionego

- sos chili lub ketchup

 

Wykonanie:

Ciasto rozwinąć i pociąć na 8 kwadratów. Połówkę parówki posmarować sosem (lub ketchupem), zawinąć w plasterek sera i w ciasto francuskie, a następnie owinąć dookoła cienkim paseczkiem . Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 minut w temperaturze 190 stopni.

 

 



Zapiekanka z makaronem wersja 1

 

500 g makaronu świderki
500 g mielonego mięsa / boczku itp.
cebula
1/2 kg pieczarek
1/2 kg sera żółtego
czosnek, sól, pieprz 

2 łyżki koncentratu / keczupu

sos – np. do spaghetti

- można zrobić tez wersję z pokrojonymi w kostkę lub paseczki, pieczonymi filetami z kurczaka

 

Makaron ugotować na półmiękko w osolonej wodzie. Mięso mielone podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, do miesa pod koniec smażenia można dodać według uznania (np. 2 łyżki) koncentratu lub keczupu. Pieczarki umyć pokroić w kostkę, dodać odrobinę pieprzu (pieczarek sie nie soli bo robia sie czarne), następnie podsmażyć osobno na patelni. Usmażone pieczarki dodać do mięsa. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do mięsa i pieczarek. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do reszty nadzienia. Mięso doprawić do smaku pieprzem i innymi ziołami. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podzielić na trzy równe części. Układać  warstwami w naczyniu żaroodpornym: makaron, mięso mielone, ser, troche sosu, makaron, mięso mielone, ser, sos, ser i zapiec. Całość zapiekać w nagrzanym piekarniku około 30-40 minut (do momentu aż całość będzie gorąca i ser się rozpuści).

 


zapiekanka1
Zapiekanka z makaronem wersja 2

 

Składniki


makaron świderki (ugotowany) 40 dkg

szynka gotowana 35 dkg

pieczarki 30 dkg

cebula 1 sztuka duża

papryka czerwona 1/2 sztuki

ketchup 3 łyżki

majonez 1 łyżka

sól

pieprz

oregano 1/2 łyżeczki

ser żółty starty 15-20 dkg

olej 2 łyżki

 

 

 


 

Sposób przyrządzenia



Pieczarki obrać, umyć, pokroić na małe kawałki, cebulę obrać, pokroić w kostkę, szynkę w małe paseczki. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę, zeszklić, dodać pieczarki, dusić 10 minut, doprawić solą i pieprzem. Paprykę oczyścić z nasion, umyć, pokroić w kostkę.  Ketchup wymieszać z majonezem, połączyć z ugotowanym makaronem. Do wysmarowanego naczynia żaroodpornego włożyć 1/2 część makaronu, na makaron wyłożyć pieczarki z cebulą, na pieczarki wyłożyć szynkę, posypać kostkami papryki, na wierzch wyłożyć resztę makaronu.


 

Posypać startym serem i oregano. Piec w 180-200 stopni C przez około 10-15 minut.

 



Kotlety drobiowe z pieczarkami i serem

 



składniki:
500 g piersi kurczaka
ok. 200 g sera żółtego
ok. 250 g pieczarek
1/2 łyżeczka soli
świeżo zmielony pieprz
1 jajko (ewentualnie dwa małe)
1 łyżka mąki pszennej
tarta bułka
tłuszcz do smażenia

wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć i pokroić na malutkie kawałki.
Ser zetrzeć na tarce, a pieczarki drobno pokroić, albo również zetrzeć. Wrzucić wszystko do dużej miski, wbić jajko (albo dwa), dodać mąkę (jeśli wbijecie dwa jajka, można nawet dodać 2 łyżki mąki, z mąką lepiej się klei), doprawić solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Z gotowej masy formować nieduże kotleciki i obtaczać je w bułce tartej. Lekko je spłaszczyć, wtedy szybciej upieką się w środku. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć kotleciki na średnim ogniu z obu stron.
Smacznego !!!

 

 




[tortilla2.JPG]



 

Składniki:
opakowanie tortilli ok 5szt
3 duże pomidory
1 papryka czerwona
1 mała cebula
szczypiorek
150g żółtego sera
pierś z kurczaka
gęsta kwaśna śmietana
przyprawy
olej do smażenia

 


 


wykonanie:
Kurczaka umyć, pokroić w kosteczkę i usmażyć na małej ilości oleju. Szczypiorek poszatkować, pomidory, cebulę i paprykę pokroić na małą kosteczkę. Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach.  Tortille podgrzać na patelni, po minucie na każdą stronę, gdy tortille będziemy podgrzewać już na drugiej stronie, to na górze położyć warstwę sera. Na upieczone placki tortilli wyłożyć mięso i pozostałe składniki. Wszystko lekko skropić śmietanką i zwinąć w rulonik. Teraz pozostało już tylko nałożyć na talerz.


 

 

 

 



Jajecznica meksykańska

 

składniki:
odrobina oleju lub masła
1 szt tortilli
1 pomidor bez skórki
szczypiorem lub cebulka dymka
½ czerwonej papryki
4-5 jajek
sól

wykonanie:
Pomidor sparzyć, pokroić w kostkę.
Szczypiorek umyć i poszatkować.
Paprykę umyć, pozbawić pestek i pokroić na kosteczkę.
Jajka roztrzepać.
 

Na patelni rozgrzać olej, lub rozpuścić masło. Tortillę zwinąć w rulonik i pociąć na paseczki, albo pociąć nożyczkami. Podsmażyć tortillę kilka minut, do momentu, aż będzie chrupka, przełożyć do miski. Teraz na patelnię wrzucić pomidory, cebulkę i paprykę. Smażyć przez chwilkę, dużo mieszając. Do warzyw dorzucić tortillę, wbić jajka, doprawić solą i mieszać aż jajka zaczną się ścinać. Wtedy można już ściągnąć patelnie z ognia i mieszać tak długo, aż jajka będą takie jak lubimy. Podane ilości wystarczyły dla 2 osób.

 



Naleśniki z nutellą 6 szt.

 

składniki:
 

1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 i 1/3 szklanki mleka
100 ml śmietany kremówki
2 jajka
szczypta soli
cukier waniliowy lub łyżeczka esencji waniliowej

wykonanie:
 

1. Mieszamy mąkę, cukier, jajka i część mleka. Następnie dodajemy resztę mleka i śmietanę. Dokładnie rozmieszać trzepaczką i dodać sól i esencję waniliową.
 

2. Rozgrzewamy patelnię z minimalną ilością oleju, najlepiej wysmarować pędzelkiem.
Smażymy naleśniki, robimy bardzo cieniutkie i smażymy z obu stron łącznie ok 1,5 minuty.
 

3. Teraz naleśniki smarujemy z tym co lubimy najbardziej. Więc u nas oczywiście była to nutella, a drugą połowę posmarowaliśmy dżemem z dodatkiem serka wiejskiego.
Smakowitości gorąco polecam na śniadanie, albo lekki obiad.

 

 

 

 



Pancakes, czyli naleśniki w amerykańskim stylu z borówkami  Ilość na 2-4 porcje

 

Pancakes, czyli naleśniki w stylu amerykańskim, są grube, puszyste i bardzo łatwe do przygotowania. Najlepiej naleśniki smakują z dodatkiem syropu klonowego, ale te z borówkami amerykańskimi są wspaniałe. Można jeszcze zaszaleć i dodać słodką śmietankę, ale wtedy to już uczta, nie obiad :) Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera 'Happy Days with the Naked Chef', a w polskiej wersji pod nazwą 'Lubię gotować'.


składniki:
3 duże jajka
120g mąki pszennej
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
140ml mleka
szczypta soli
ok. 200g borówki amerykańskiej

wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać mąkę, proszek do pieczenia i mleko, zmiksować na gładkie ciasto. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem. Dorzucić dużą garść, albo dwie borówek.Rozgrzać teflonową patelnię na średnim ogniu. Wylać na patelni e porcję ciasta i smażyć przez kilka minut, aż placek stanie się jasnozłoty (ja czekam, aż pojawią się bąbelki powietrza, wtedy przewracam na drugą stronę), podważyć łopatką i przewrócić. Smażyć dopóki obie strony nie nabiorą złocistego koloru. W zależności od upodobań można smażyć małe lub duże naleśniki. Można podawać je polane tylko syropem klonowym, miodem, roztopionym masłem lub śmietanką, tutaj jednak nie należy zapomnieć o posypaniu ich pozostałą ilością borówek.
Smacznego !!

 

 

 

               Placuszki serowe



składniki:
3 jajka, żółtka i białka osobno
3 łyżki stołowe cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
250g białego serka
1/3 kubka mąki

przygotowanie:
 

Zmieszać żółtka z cukrem, dobrze ubić. Dodać wanilię, serek i mąkę. W innej misce ubić białka, potem wlać do mikstury serowej. Podgrzać patelnię, wlać ciasto ( kółeczka ok. 10 cm średnicy), każdy placuszek piecze się ok. 1 min z każdej strony.

 

 

 

 

 



Hiszpański omlet

 

składniki:
225g młodych ziemniaków, u mnie ziemniaki stare
4 jajka
75g pokrojonej pieczonej papryki z słoika, dałam paprykę świeżą
3 dymki, drobno posiekane
75g startego sera cheddara, spokojnie może być inny
1 łyżeczka masła
...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin