Pasta twarogowa z bananami
Składniki: (ja robiłam z połowy składników)
- 2 banany
- 250g miękkiego twarogu
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki mleka
Wykonanie:
Twaróg zmieszać z mlekiem. Dodać miód i rozgniecionego banana (ja pokroiłam banana w drobną kostkę). Podawać z pieczywem.
Smacznego :)
Parówki w odzieniu
SKŁADNIKI:
· 8 parówek
· 8 cienkich plasterków sera dlugości parówek
· 8 szerokich plasterków boczku wędzonego
· keczup
· musztarda
· zielenina
PRZYGOTOWANIE:
Parówki bez osłonek naciąć wzdłuż, w nacięcia wsunąć ser owinąć. Wszystko razem owinąć plasterkiem boczku, spiąć wykałaczką..Układać na blaszce, zapiekać w gorącym piekarniku (220*C) 10-15 minut. Podawać z keczupem lub sosem zrobionym z keczupu i musztardy.
Parówki w cieście francuskim
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 8
Składniki
- opakowanie ciasta francuskiego
- 4 parówki przekrojone na pół
- 8 plasterków sera żółtego topionego
- sos chili lub ketchup
Ciasto rozwinąć i pociąć na 8 kwadratów. Połówkę parówki posmarować sosem (lub ketchupem), zawinąć w plasterek sera i w ciasto francuskie, a następnie owinąć dookoła cienkim paseczkiem . Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Zapiekanka z makaronem wersja 1
500 g makaronu świderki 500 g mielonego mięsa / boczku itp.cebula 1/2 kg pieczarek 1/2 kg sera żółtego czosnek, sól, pieprz
2 łyżki koncentratu / keczupu
sos – np. do spaghetti
- można zrobić tez wersję z pokrojonymi w kostkę lub paseczki, pieczonymi filetami z kurczaka
Makaron ugotować na półmiękko w osolonej wodzie. Mięso mielone podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, do miesa pod koniec smażenia można dodać według uznania (np. 2 łyżki) koncentratu lub keczupu. Pieczarki umyć pokroić w kostkę, dodać odrobinę pieprzu (pieczarek sie nie soli bo robia sie czarne), następnie podsmażyć osobno na patelni. Usmażone pieczarki dodać do mięsa. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do mięsa i pieczarek. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do reszty nadzienia. Mięso doprawić do smaku pieprzem i innymi ziołami. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podzielić na trzy równe części. Układać warstwami w naczyniu żaroodpornym: makaron, mięso mielone, ser, troche sosu, makaron, mięso mielone, ser, sos, ser i zapiec. Całość zapiekać w nagrzanym piekarniku około 30-40 minut (do momentu aż całość będzie gorąca i ser się rozpuści).
Zapiekanka z makaronem wersja 2
makaron świderki (ugotowany) 40 dkg
szynka gotowana 35 dkg
pieczarki 30 dkg
cebula 1 sztuka duża
papryka czerwona 1/2 sztuki
ketchup 3 łyżki
majonez 1 łyżka
sól
pieprz
oregano 1/2 łyżeczki
ser żółty starty 15-20 dkg
olej 2 łyżki
Pieczarki obrać, umyć, pokroić na małe kawałki, cebulę obrać, pokroić w kostkę, szynkę w małe paseczki. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę, zeszklić, dodać pieczarki, dusić 10 minut, doprawić solą i pieprzem. Paprykę oczyścić z nasion, umyć, pokroić w kostkę. Ketchup wymieszać z majonezem, połączyć z ugotowanym makaronem. Do wysmarowanego naczynia żaroodpornego włożyć 1/2 część makaronu, na makaron wyłożyć pieczarki z cebulą, na pieczarki wyłożyć szynkę, posypać kostkami papryki, na wierzch wyłożyć resztę makaronu.
Posypać startym serem i oregano. Piec w 180-200 stopni C przez około 10-15 minut.
składniki:500 g piersi kurczakaok. 200 g sera żółtegook. 250 g pieczarek1/2 łyżeczka soliświeżo zmielony pieprz1 jajko (ewentualnie dwa małe)1 łyżka mąki pszennejtarta bułkatłuszcz do smażeniawykonanie:Pierś z kurczaka umyć i pokroić na malutkie kawałki.Ser zetrzeć na tarce, a pieczarki drobno pokroić, albo również zetrzeć. Wrzucić wszystko do dużej miski, wbić jajko (albo dwa), dodać mąkę (jeśli wbijecie dwa jajka, można nawet dodać 2 łyżki mąki, z mąką lepiej się klei), doprawić solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Z gotowej masy formować nieduże kotleciki i obtaczać je w bułce tartej. Lekko je spłaszczyć, wtedy szybciej upieką się w środku. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć kotleciki na średnim ogniu z obu stron.Smacznego !!!
Składniki:opakowanie tortilli ok 5szt3 duże pomidory1 papryka czerwona1 mała cebulaszczypiorek150g żółtego serapierś z kurczakagęsta kwaśna śmietanaprzyprawyolej do smażenia
wykonanie:Kurczaka umyć, pokroić w kosteczkę i usmażyć na małej ilości oleju. Szczypiorek poszatkować, pomidory, cebulę i paprykę pokroić na małą kosteczkę. Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach. Tortille podgrzać na patelni, po minucie na każdą stronę, gdy tortille będziemy podgrzewać już na drugiej stronie, to na górze położyć warstwę sera. Na upieczone placki tortilli wyłożyć mięso i pozostałe składniki. Wszystko lekko skropić śmietanką i zwinąć w rulonik. Teraz pozostało już tylko nałożyć na talerz.
składniki:odrobina oleju lub masła 1 szt tortilli1 pomidor bez skórkiszczypiorem lub cebulka dymka½ czerwonej papryki4-5 jajeksólwykonanie:Pomidor sparzyć, pokroić w kostkę.Szczypiorek umyć i poszatkować.Paprykę umyć, pozbawić pestek i pokroić na kosteczkę.Jajka roztrzepać.
Na patelni rozgrzać olej, lub rozpuścić masło. Tortillę zwinąć w rulonik i pociąć na paseczki, albo pociąć nożyczkami. Podsmażyć tortillę kilka minut, do momentu, aż będzie chrupka, przełożyć do miski. Teraz na patelnię wrzucić pomidory, cebulkę i paprykę. Smażyć przez chwilkę, dużo mieszając. Do warzyw dorzucić tortillę, wbić jajka, doprawić solą i mieszać aż jajka zaczną się ścinać. Wtedy można już ściągnąć patelnie z ognia i mieszać tak długo, aż jajka będą takie jak lubimy. Podane ilości wystarczyły dla 2 osób.
składniki:
1 szklanka mąki pszennej3 łyżki cukru1 i 1/3 szklanki mleka100 ml śmietany kremówki2 jajkaszczypta solicukier waniliowy lub łyżeczka esencji waniliowejwykonanie:
1. Mieszamy mąkę, cukier, jajka i część mleka. Następnie dodajemy resztę mleka i śmietanę. Dokładnie rozmieszać trzepaczką i dodać sól i esencję waniliową.
2. Rozgrzewamy patelnię z minimalną ilością oleju, najlepiej wysmarować pędzelkiem.Smażymy naleśniki, robimy bardzo cieniutkie i smażymy z obu stron łącznie ok 1,5 minuty.
3. Teraz naleśniki smarujemy z tym co lubimy najbardziej. Więc u nas oczywiście była to nutella, a drugą połowę posmarowaliśmy dżemem z dodatkiem serka wiejskiego.Smakowitości gorąco polecam na śniadanie, albo lekki obiad.
Pancakes, czyli naleśniki w stylu amerykańskim, są grube, puszyste i bardzo łatwe do przygotowania. Najlepiej naleśniki smakują z dodatkiem syropu klonowego, ale te z borówkami amerykańskimi są wspaniałe. Można jeszcze zaszaleć i dodać słodką śmietankę, ale wtedy to już uczta, nie obiad :) Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera 'Happy Days with the Naked Chef', a w polskiej wersji pod nazwą 'Lubię gotować'.
składniki:3 duże jajka120g mąki pszennejczubata łyżeczka proszku do pieczenia140ml mlekaszczypta soliok. 200g borówki amerykańskiejwykonanie:Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać mąkę, proszek do pieczenia i mleko, zmiksować na gładkie ciasto. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem. Dorzucić dużą garść, albo dwie borówek.Rozgrzać teflonową patelnię na średnim ogniu. Wylać na patelni e porcję ciasta i smażyć przez kilka minut, aż placek stanie się jasnozłoty (ja czekam, aż pojawią się bąbelki powietrza, wtedy przewracam na drugą stronę), podważyć łopatką i przewrócić. Smażyć dopóki obie strony nie nabiorą złocistego koloru. W zależności od upodobań można smażyć małe lub duże naleśniki. Można podawać je polane tylko syropem klonowym, miodem, roztopionym masłem lub śmietanką, tutaj jednak nie należy zapomnieć o posypaniu ich pozostałą ilością borówek.Smacznego !!
składniki:3 jajka, żółtka i białka osobno3 łyżki stołowe cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii250g białego serka1/3 kubka mąkiprzygotowanie:
Zmieszać żółtka z cukrem, dobrze ubić. Dodać wanilię, serek i mąkę. W innej misce ubić białka, potem wlać do mikstury serowej. Podgrzać patelnię, wlać ciasto ( kółeczka ok. 10 cm średnicy), każdy placuszek piecze się ok. 1 min z każdej strony.
składniki:225g młodych ziemniaków, u mnie ziemniaki stare4 jajka75g pokrojonej pieczonej papryki z słoika, dałam paprykę świeżą3 dymki, drobno posiekane75g startego sera cheddara, spokojnie może być inny1 łyżeczka masła...
BeNat87