Składniki:
600 g mięsa mielonego
1,5 opakowania makaronu penne
1 pomidory w puszce
400 g sera żółtego
200 g sera fety
1 mozzarella
1 cebula
Sos beszamelowy
Świeża natka pietruszki
1 pomidor
Przyprawy:
pół łyżeczki kminu,
łyżeczka oregano,
łyżeczka cynamonu,
sól,
pieprz do smaku
Oliwa z oliwek
Przepis:Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę. Do miękkiej cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy aż przestanie być surowe. W następnym kroku dodajemy pomidory z puszki, natkę pietruszki, oregano, kmin, cynamon, sól i pieprz. Mięso to jedyny wyrazisty element zapiekanki więc powinno mieć zdecydowany smak z silną nutą cynamonu. Dusimy sos aż zgęstnieje. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy 2/3 makaronu ugotowanego al dente. Makaron posypujemy tartym serem – część można zostawić do posypania wierzchu zapiekanki. Zagęszczony sos wykładamy na makaron. Na warstwie mięsa układamy warstwę fety. Kolejną warstwą jest pozostały makaron. Zapiekankę pokrywamy sosem beszamelowym (nie może być zbyt rzadki, ma tworzyć ochronną kołderkę chroniącą zapiekankę przed wysuszeniem). Na wierzchu układamy mozzarelle lub tarty żółty ser. Można też posypać bułką tartą. Piec w temperaturze 200 st. C. przez około 20 minut (do zarumienienia się beszamelu). Upieczoną zapiekankę zostawiamy na 10 – 15 min. Pozostanie ciepła a będzie się lepiej porcjować i ładniej wyglądać SMACZNEGO!
Wersja ilustrowana:
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę
Do miękkiej cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy aż przestanie być surowe
W następnym kroku dodajemy pomidory z puszki, natkę pietruszki, oregano, kmin, cynamon, sól i pieprz.
Mięso to jedyny wyrazisty element zapiekanki więc powinno mieć zdecydowany smak z silną nutą cynamonu.
Dusimy sos aż zgęstnieje.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy 2/3 makaronu ugotowanego al dente.
Zagęszczony sos wkładamy na makaron. Na warstwie mięsa układamy warstwę fety. Kolejną warstwą jest pozostały makaron.
Zapiekankę pokrywamy sosem beszamelowym
(nie może być zbyt rzadki, ma tworzyć ochronną kołderkę chroniącą zapiekankę przed wysuszeniem).
Na wierzchu układamy mozzarelle lub tarty żółty ser. Można też posypać bułką tartą.
Piec w temperaturze 200 st. C. przez około 20 minut (do zarumienienia się beszamelu).
Upieczoną zapiekankę zostawiamy na 10 – 15 min. Pozostanie ciepła a będzie się lepiej porcjować i ładniej wyglądać.
50 g mąki
50 g masła
400 ml mleka (jeśli ma być rzadszy użyjcie 600 ml mleka)
jajko (opcjonalnie)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:W pierwszej kolejności roztapiamy masło, do którego dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aż składniki się połączą. Chwile podsmażamy masę a następnie małymi porcjami dodajemy ciepłe mleko i mieszamy aż powstanie gładka, płynna masa. Do lekko przestudzonej masy dodajemy przyprawy, jajko i dokładnie mieszamy.
2 pojedyncze filety z kurczaka
ok. 300 g grzybów
2-3 cebule
duża łyżka masła
2-3 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz, chilli
Przepis:Pokrojone na kawałki grzyby gotujemy przez około 15 minut. Na patelni roztapiamy masło, podsmażamy na nim cebulę. Następnie dodajemy pokrojone kawałki kurczaka i obsmażamy go dokładnie z obu stron. Do usmażonego kurczaka dodajemy grzyby. Całość dusimy często mieszając aby dokładnie połączyć smaki. Dodajemy śmietanę (lekko osolona nie zważy się) i również dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Pod koniec duszenia przyprawiamy solą, pieprzem i chilli. Chilli doskonale podkreśla smak grzybów i nadaje potrawie „głębie”
Można podawać z natką pietruszki. Smacznego!
ok. 1 kg grzybów (świeżych lub mrożonych)
3 średnie cebule
duża łyżka masła dobrej jakości
4 łyżki śmietany 18%
sol, pieprz, chilli
Przepis:W pierwszej kolejności gotujemy pokrojone grzyby przez około 15-20 minut. W międzyczasie na roztopionym maśle podsmażamy cebulę (dobre masło nada całej potrawie wyjątkowego aromatu i konsystencji). Ugotowane grzyby odcedzamy z wody i dodajemy do podsmażonej cebuli. Całość dokładnie mieszamy i pozwalamy się chwilę pogotować. Po kilku minutach do grzybów dodajemy śmietanę (jeśli ją posolicie – nie zważy się). Całość dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu uzyskania gęstej kremowej konsystencji. Pod koniec przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chilli. Chilli doskonale podkreśla smak grzybów i nadaje potrawie „głębie”
Sos doskonale nadaje się do mięs. Smacznego!
2 duże mięsiste pomidory
1 nieduża cukinia
4 ząbki czosnku
Ser żółty
Drożdże w proszku
3 szklanki mąki
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:Drożdże przygotowujemy według opisu z opakowania. Do miski wsypujemy mąkę, sól i mieszamy. Dodajemy rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże. Ciasto zagniatamy i wyrabiamy aż będzie elastyczne. Polewamy oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów. Cukinie kroimy na plastry (jeśli jest młoda nie trzeba obierać skóry). Pomidory po sparzeniu obieramy ze skóry i kroimy na plastry. Cukinię grillujemy lub smażymy na patelni. Cukinię, pomidory i posiekany czosnek ułożyć Pieczemy w temperaturze 200 st. c. Gdy placek przypiecze się, pizze wyjmujemy. Dużym nożem można posiekać warzywa (aby nie spadały z małych kawałków pizzy). Układamy na pizzy ser i pieczemy do momentu aż ser się roztopi.
Smacznego!
BeNat87