przepisy cz. 13.doc

(3395 KB) Pobierz


Pasticcio   grecka zapiekanka makaronowa kuchnia europejska przepis foto
Pasticcio – grecka zapiekanka makaronowa

 

 


Składniki:

600 g mięsa mielonego

1,5 opakowania makaronu penne

1 pomidory w puszce

400 g sera żółtego

200 g sera fety

1 mozzarella

1 cebula

Sos beszamelowy

Świeża natka pietruszki

1 pomidor

 

 

 

 

Przyprawy:

pół łyżeczki kminu,

łyżeczka oregano,

łyżeczka cynamonu,

sól,

pieprz do smaku

Oliwa z oliwek


 

Przepis:
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę. Do miękkiej cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy aż przestanie być surowe. W następnym kroku dodajemy pomidory z puszki, natkę pietruszki, oregano, kmin, cynamon, sól i pieprz. Mięso to jedyny wyrazisty element zapiekanki więc powinno mieć zdecydowany smak z silną nutą cynamonu. Dusimy sos aż zgęstnieje. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy 2/3 makaronu ugotowanego al dente. Makaron posypujemy tartym serem – część można zostawić do posypania wierzchu zapiekanki. Zagęszczony sos wykładamy na makaron. Na warstwie mięsa układamy warstwę fety. Kolejną warstwą jest pozostały makaron. Zapiekankę pokrywamy sosem beszamelowym (nie może być zbyt rzadki, ma tworzyć ochronną kołderkę chroniącą zapiekankę przed wysuszeniem). Na wierzchu układamy mozzarelle lub tarty żółty ser. Można też posypać bułką tartą. Piec w temperaturze 200 st. C. przez około 20 minut (do zarumienienia się beszamelu). Upieczoną zapiekankę zostawiamy na 10 – 15 min. Pozostanie ciepła a będzie się lepiej porcjować i ładniej wyglądać Pasticcio   grecka zapiekanka makaronowa kuchnia europejska przepis fotoSMACZNEGO!

 

Wersja ilustrowana:

 

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę

Do miękkiej cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy aż przestanie być surowe

 

Pasticcio   grecka zapiekanka makaronowa kuchnia europejska przepis foto  Pasticcio   grecka zapiekanka makaronowa kuchnia europejska przepis foto  Pasticcio   grecka zapiekanka makaronowa kuchnia europejska przepis foto

 

W następnym kroku dodajemy pomidory z puszki, natkę pietruszki, oregano, kmin, cynamon, sól i pieprz.

Mięso to jedyny wyrazisty element zapiekanki więc powinno mieć zdecydowany smak z silną nutą cynamonu.

Dusimy sos aż zgęstnieje.

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy 2/3 makaronu ugotowanego al dente.

 

Pasticcio   grecka zapiekanka makaronowa kuchnia europejska przepis foto  Pasticcio   grecka zapiekanka makaronowa kuchnia europejska przepis foto  Pasticcio   grecka zapiekanka makaronowa kuchnia europejska przepis foto

 

 

 

Zagęszczony sos wkładamy na makaron.  Na warstwie mięsa układamy warstwę fety. Kolejną warstwą jest pozostały makaron.

 

Pasticcio   grecka zapiekanka makaronowa kuchnia europejska przepis foto Pasticcio   grecka zapiekanka makaronowa kuchnia europejska przepis foto Pasticcio   grecka zapiekanka makaronowa kuchnia europejska przepis foto

 

Zapiekankę pokrywamy sosem beszamelowym

(nie może być zbyt rzadki, ma tworzyć ochronną kołderkę chroniącą zapiekankę przed wysuszeniem).

Na wierzchu układamy mozzarelle lub tarty żółty ser. Można też posypać bułką tartą.

Piec w temperaturze 200 st. C. przez około 20 minut (do zarumienienia się beszamelu).

Upieczoną zapiekankę zostawiamy na 10 – 15 min. Pozostanie ciepła a będzie się lepiej porcjować i ładniej wyglądać.

 

Pasticcio   grecka zapiekanka makaronowa kuchnia europejska przepis foto  Pasticcio   grecka zapiekanka makaronowa kuchnia europejska przepis foto  Pasticcio   grecka zapiekanka makaronowa kuchnia europejska przepis foto

 

 

Sos beszamelowy

 


Składniki:

50 g mąki

50 g masła

400 ml mleka (jeśli ma być rzadszy użyjcie 600 ml mleka)

jajko (opcjonalnie)

sól, pieprz, gałka muszkatołowa


 

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności roztapiamy masło, do którego dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aż składniki się połączą. Chwile podsmażamy masę a następnie małymi porcjami dodajemy ciepłe mleko i mieszamy aż powstanie gładka, płynna masa. Do lekko przestudzonej masy dodajemy przyprawy, jajko i dokładnie mieszamy.

 

Gęsty sos beszamelowy kuchnia europejska przepis foto  Gęsty sos beszamelowy kuchnia europejska przepis foto  Gęsty sos beszamelowy kuchnia europejska przepis foto

 

  Gęsty sos beszamelowy kuchnia europejska przepis foto  Gęsty sos beszamelowy kuchnia europejska przepis foto  Gęsty sos beszamelowy kuchnia europejska przepis foto

 


Filet z kurczaka w sosie śmietanowo grzybowym kuchnia polska przepis foto

Filet z kurczaka w sosie śmietanowo-grzybowym

 

Składniki:

2 pojedyncze filety z kurczaka

ok. 300 g grzybów

2-3 cebule

duża łyżka masła

2-3 łyżki śmietany 18%

sól, pieprz, chilli

 

 

Przepis:
Pokrojone na kawałki grzyby gotujemy przez około 15 minut. Na patelni roztapiamy masło, podsmażamy na nim cebulę. Następnie dodajemy pokrojone kawałki kurczaka i obsmażamy go dokładnie z obu stron. Do usmażonego kurczaka dodajemy grzyby. Całość dusimy często mieszając aby dokładnie połączyć smaki. Dodajemy śmietanę (lekko osolona nie zważy się) i również dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Pod koniec duszenia przyprawiamy solą, pieprzem i chilli. Chilli doskonale podkreśla smak grzybów i nadaje potrawie „głębie” Filet z kurczaka w sosie śmietanowo grzybowym kuchnia polska przepis foto

Można podawać z natką pietruszki. Smacznego!

Filet z kurczaka w sosie śmietanowo grzybowym kuchnia polska przepis foto Filet z kurczaka w sosie śmietanowo grzybowym kuchnia polska przepis foto Filet z kurczaka w sosie śmietanowo grzybowym kuchnia polska przepis foto

Filet z kurczaka w sosie śmietanowo grzybowym kuchnia polska przepis foto  Filet z kurczaka w sosie śmietanowo grzybowym kuchnia polska przepis foto  Filet z kurczaka w sosie śmietanowo grzybowym kuchnia polska przepis foto

Filet z kurczaka w sosie śmietanowo grzybowym kuchnia polska przepis foto Filet z kurczaka w sosie śmietanowo grzybowym kuchnia polska przepis foto Filet z kurczaka w sosie śmietanowo grzybowym kuchnia polska przepis foto

 

 

 

 

 

 


Prosty sos grzybowy kuchnia polska przepis foto

Prosty sos grzybowy

 

Składniki:

ok. 1 kg grzybów (świeżych lub mrożonych)

3 średnie cebule

duża łyżka masła dobrej jakości

4 łyżki śmietany 18%

sol, pieprz, chilli

 

 

Przepis:
W pierwszej kolejności gotujemy pokrojone grzyby przez około 15-20 minut. W międzyczasie na roztopionym maśle podsmażamy cebulę (dobre masło nada całej potrawie wyjątkowego aromatu i konsystencji). Ugotowane grzyby odcedzamy z wody i dodajemy do podsmażonej cebuli. Całość dokładnie mieszamy i pozwalamy się chwilę pogotować. Po kilku minutach do grzybów dodajemy śmietanę (jeśli ją posolicie – nie zważy się).  Całość dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu uzyskania gęstej kremowej konsystencji. Pod koniec przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chilli. Chilli doskonale podkreśla smak grzybów i nadaje potrawie „głębie” Prosty sos grzybowy kuchnia polska przepis foto

Sos doskonale nadaje się do mięs. Smacznego!

 

Prosty sos grzybowy kuchnia polska przepis foto Prosty sos grzybowy kuchnia polska przepis foto Prosty sos grzybowy kuchnia polska przepis foto

 

Prosty sos grzybowy kuchnia polska przepis foto Prosty sos grzybowy kuchnia polska przepis foto Prosty sos grzybowy kuchnia polska przepis foto

 

Prosty sos grzybowy kuchnia polska przepis foto   Prosty sos grzybowy kuchnia polska przepis foto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pizza z grillowaną cukinią i pomidorami

 


Pizza z grillowaną cukinią i pomidorami

Pizza z grillowaną cukinią i pomidorami kuchnia europejska przepis foto
Składniki:

2 duże mięsiste pomidory

1 nieduża cukinia

4 ząbki czosnku

Ser żółty

Drożdże w proszku

3 szklanki mąki

Oliwa z oliwek

Sól, pieprz do smaku

 

Przygotowanie:
Drożdże przygotowujemy według opisu z opakowania. Do miski wsypujemy mąkę, sól i mieszamy. Dodajemy rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże. Ciasto zagniatamy i wyrabiamy aż będzie elastyczne. Polewamy oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów. Cukinie kroimy na plastry (jeśli jest młoda nie trzeba obierać skóry). Pomidory po sparzeniu obieramy ze skóry i kroimy na plastry. Cukinię grillujemy lub smażymy na patelni. Cukinię, pomidory i posiekany czosnek ułożyć Pieczemy w temperaturze 200 st. c.  Gdy placek przypiecze się, pizze wyjmujemy. Dużym nożem można posiekać warzywa (aby nie spadały z małych kawałków pizzy). Układamy na pizzy ser i pieczemy do momentu aż ser się roztopi.

Smacznego!

 

Pizza z grillowaną cukinią i pomidorami kuchnia europejska przepis foto Pizza z grillowaną cukinią i pomidorami kuchnia europejska przepis foto Pizza z grillowaną cukinią i pomidorami kuchnia europejska przepis foto

 

Pizza z grillowaną cukinią i pomidorami kuchnia europejska przepis foto Pizza z grillowaną cukinią i pomidorami kuchnia europejska przepis foto Pizza z grillowaną cukinią i pomidorami kuchnia europejska przepis foto

 

Pizza z grillowaną cukinią i pomidorami kuchnia europejska przepis foto Pizza z grillowaną cukinią i pomidorami kuchnia europejska przepis foto Pizza z grillowaną cukinią i pomidorami kuchnia europejska przepis foto

 

Pizza z grillowaną cukinią i pomidorami kuchnia europejska przepis foto Pizza z grillowaną cukinią i pomidorami kuchnia europejska przepis foto Pizza z grillowaną cukinią i pomidorami kuchnia europejska przepis foto

Zgłoś jeśli naruszono regulamin