cz.2.doc

(1843 KB) Pobierz

Cukinia wegetariańska

 

       

 

 

Składniki:

- 3 młode cukinie

- pół szklanki kaszy kuskus

- szklanka bulionu

- 2 pomidory

- 1 cebula

- 3-4 pieczarki

- pół strąka czerwonej papryki

- sól, pieprz, curry

- olej do smażenia

- ser żółty

- natka pietruszki

 

Wykonanie:

Cukinie umyć,  przekroić wzdłuż na połowę, małą łyżeczką wydrążyć z nich miąższ. Kuskus zalać gorącym bulionem, wymieszać, przykryć i odstawić na ok. 10-15 minut, by napęczniał. Cebulę, pieczarki, paprykę i pomidory (bez skórki) pokroić w kostkę. Cebulę podsmażyć na oliwie, po chwili dodać pieczarki i paprykę. Smażyć razem kilka minut, zdjąć z patelni. Do kaszy dodać pokrojonego pomidora, podsmażone warzywa, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziewać wydrążone cukinie. Z wierzchu posypać startym serem żółtym. Ułożyć je na blaszce, przykryć folią aluminiową. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Sernik na zimno

 

Składniki (na małą blaszkę):

- śmietana kremówka (ok. 500 ml)

- 3/4 szklanki cukru

- 2 galaretki cytrynowe

- galaretka truskawkowa

- herbatniki

- truskawki

- ser (dałam 500g niemieckiego quarku i dwa małe waniliowe serki Danio)

 

Wykonanie:

Ser zmiksować ze śmietaną i cukrem. Galaretki cytrynowe przygotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić (użyć do tego trochę mniej wody, niż jest sugerowane, aby były bardziej gęste; ja użyłam około trzech szklanek wody na dwie galaretki). Zimne galaretki dodać do masy serowej, wymieszać. Blaszkę wyłożyć herbatnikami. Wylać na nie masę serową, wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę truskawkową. Na schłodzonym cieście układać truskawki, zalać zimną, tężejącą truskawkową galaretką. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego :)

 

 

 



Strawberry and oatmeal swirls

 

 

Składniki:

- 250g truskawek świeżych lub mrożonych ( u mnie świeże)

- 4 łyżeczki cukru pudru (ilość zależy od tego jak słodki mus truskawkowy chcemy uzyskać)

- 500ml jogurtu naturalnego

- kilka pokruszonych ciastek owsianych ( najlepiej Digestive: u mnie Digestive oblane z jednej strony czekoladą, gdyż tylko takie udało mi się dostać)

 

 

Wykonanie:

Truskawki zmiksować razem z cukrem pudrem na gładki mus. Do każdej szklanki ukłądać warstwami: mus truskawkowy, na to jogurt naturalny i pokruszone ciastka. Powtórzyć warstwy, tak by na górze były okruszki ( u mnie niestety warstwy trochę się zlały, ale smaku to nie zmieniło ;)). Smacznego :)

 

 

 

 

 

 

 

 

Sałatka z ryżem i kurczakiem w curry

 

     


 

Składniki:

- woreczek ryżu

- dwa filety z kurczaka

- papryka czerwona

- papryka żółta

- puszka kukurydzy

- 2 pory

- 1-2 łyżki przyprawy curry

- sól, pieprz

- olej do smażenia

- kilka łyżek majonezu

 

 

 

 

Wykonanie:

Kurczaka umyć, pokroić w kostkę. Obtoczyć w curry i usmażyć na rozgrzanej oliwie. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Ryż ugotować, wystudzić. Papryki pokroić w kostkę, por drobno posiekać . Połączyć ze sobą wszystkie składniki, dodać kukurydzę. Doprawić solą i pieprzem, dodać majonez. Dokładnie wymieszać. Smacznego :)

Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy już wszystko się ze sobą "przegryzie".


 



Sałatka z kuskusem i ciecierzycą

 

Składniki:

- 1 szklanka kuskusu

- 1/4 szklanki rodzynek

- 1 i 1/4 szklanki bulionu (gorącego)

- 1 marchewka

- pół czerwonej papryki (dałam całą)

- 1/4 czerwonej cebuli (dałam jedną małą czerwoną cebulę)

- szklanka ciecierzycy z puszki (dałam zwykłą ciecierzycę; uprzednio namoczoną i ugotowaną do miękkości)

- posiekana natka pietruszki (dodatkowo dałam trochę posiekanej kolendry)


 

Sos:

- 3 łyżki oliwy z oliwek

- 2 łyżki soku z cytryny

- 1 posiekany ząbek czosnku (dałam dwa)

- 1 łyżeczka kuminu

- 1 łyżeczka mielonej kolendry

- pół łyzeczki mielonego imbiru

- 1 łyżeczka soli

 

Wykonanie:

Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce, natkę posiekać. Kuskus wymieszać z rodzynkami i zalać gorącym bulionem. Zostawić pod przykryciem na pięć minut. Po tym czasie rozmieszać go dokładnie widelcem. (Ja rodzynek nie zalewałam bulionem, tylko w osobnej miseczce wrzątkiem: zwyczajnie zapomniałam, żeby zalać je razem z kuskusem). Składniki sosu umieścić najlepiej w słoiczku z nakrętką i dobrze je ze sobą wymieszać. Do kuskusu dodać pokrojone warzywa, ciecierzycę, rodzynki i natkę pietruszki. Polać przygotowanym sosem, wymieszać razem. Smacznego :)


 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin