Składniki:
· 250 g twarogu białego
· 250 g mascarpone
· 200 g ubitej na sztywno śmietany z cukrem
· 300 g truskawek
· 200 g cukru
· 2 pomarańcze
· 1 kieliszek likieru pomarańczowego
· 1 paczka biszkoptów
· 1 galaretka truskawkowa
Przygotowanie:
1. Zmiksować truskawki z sokiem z 1 pomarańczy (pozostawić parę sztuk i wkroić je potem, pokrajane w małe kawałki do masy serowej) i 50 g cukru.
2. Zetrzeć skórkę z 1 pomarańczy.
3. Wymieszać mascarpone wraz z twarogiem (zmielonym 2 razy), skórką z pomarańczy, sokiem z 1 pomarańczy, resztą cukru i likierem.
4. Dodać ubitą śmietanę i wymieszać delikatnie.
5. Ułożyć warstwę biszkoptów na dnie blachy i polać je polowa zmiksowanych truskawek a na to położyć polowe warstwy serowej.
6. Powtórzyć ostatni proces.
7. Na wierzch można ułożyć pokrajane na talarki truskawki i ułożone jak dachówki - w tym wypadku należy wszystko oblać galaretka rozpuszczona w 1/2 proporcji wody (galaretka zapobiegnie wyschnięciu i sczernieniu surowych truskawek na wierzchu placka.
8. Placek włożyć do lodówki na co najmniej 12 godz. (najlepiej 24 godz.).
Siuksiu