Torcik dla zakochanych.docx

(12 KB) Pobierz

Składniki:

·         250 g twarogu białego

·         250 g mascarpone

·         200 g ubitej na sztywno śmietany z cukrem

·         300 g truskawek

·         200 g cukru

·         2 pomarańcze

·         1 kieliszek likieru pomarańczowego

·         1 paczka biszkoptów

·         1 galaretka truskawkowa


Przygotowanie:

1.      Zmiksować truskawki z sokiem z 1 pomarańczy (pozostawić parę sztuk i wkroić je potem, pokrajane w małe kawałki do masy serowej) i 50 g cukru.

2.      Zetrzeć skórkę z 1 pomarańczy.

3.      Wymieszać mascarpone wraz z twarogiem (zmielonym 2 razy), skórką z pomarańczy, sokiem z 1 pomarańczy, resztą cukru i likierem.

4.      Dodać ubitą śmietanę i wymieszać delikatnie.

5.      Ułożyć warstwę biszkoptów na dnie blachy i polać je polowa zmiksowanych truskawek a na to położyć polowe warstwy serowej.

6.      Powtórzyć ostatni proces.

7.      Na wierzch można ułożyć pokrajane na talarki truskawki i ułożone jak dachówki - w tym wypadku należy wszystko oblać galaretka rozpuszczona w 1/2 proporcji wody (galaretka zapobiegnie wyschnięciu i sczernieniu surowych truskawek na wierzchu placka.

8.      Placek włożyć do lodówki na co najmniej 12 godz. (najlepiej 24 godz.).

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin