Ayurweda - Hinduska medycyna naturalna.pdf

(553 KB) Pobierz
Ayurveda
Ayurveda to licząca ponad 5 000 lat hinduska medycyna naturalna. Słowo
"ayurveda" pochodzi z sanskrytu i składa się z dwóch sylab "ayur" (życie) i
"veda" (wiedza, mądrość).
Zasady dobrego trawienia
Według ayurvedy decydujący wpływ na stan naszego zdrowia ma sposób odżywiania. Odpowiednia
troska o przewód pokarmowy zaowocuje świeżością i witalnością zewnętrznego wyglądu, jasnością
umysłu i dobrym samopoczuciem.
nigdy nie jedz, gdy czujesz się zły, zaniepokojony lub wycieńczony fizycznie
bardzo korzystne jest przed posiłkiem wsiąść prysznic; gdy nie ma takiej możliwości, umyj
ręce i twarz;
Spożywaj posiłki przygotowane w domu. Potrawy sporządzone z miłością i w zamiarze, aby
innym sprawić przyjemność, przenoszą zawsze dobrą energię. W starożytnej tradycji Indii
kucharze wybierani byli z pośród nauczycieli duchowych, aby w ten sposób zagwarantować
rodzinie to, że posiłki będą naładowane pozytywną energią;
spożywaj posiłek sam lub w towarzystwie przyjaciół bądź rodziny – miła atmosfera asprzyja
dobremu trawieniu pokarmów
miejsce, w którym jesz, powinno być ustronne i czyste; gdy siedzisz zwrócony na wschód
powstaje największa energia trawienia;
spokojna muzyka sprzyja dobremu trawieniu i nastraja pozytywnie podczas jedzenia;
ciepła woda pita małymi łykami podczas posiłku wspiera ogień trawienia. Nigdy nie jest
wskazane picie lodowatej wody lub zimnego mleka podczas posiłku;
imbir pobudza apetyt. Najlepiej gdy pokroi się go drobno, zmiesza z sokiem cytryny i małą
ilością soli. Taka mieszanka nie jest potrzebna osobom o dominującej doshy Pitta – jak długo
dopisuje im dobry apetyt, powinni zrezygnować z takiego „dopalacza”;
ajurweda nie poleca surowych posiłków, gdy niedomaga nasze trawienie; ugotowane potrawy
są ogólnie bardziej łatwostrawne;
przed posiłkiem podziękuj za to, co za chwilę będziesz spożywał; przenieś pozytywną energię
na jedzenie, aby odżywić każdą komórkę ciała (po posiłku również korzystnym jest za niego
podziękować)
pomijając spokojną muzykę w tle przy jedzeniu powinien panować spokój. Podobno jakość
rozmów po posiłku odzwierciedla jakość spożytego jedzenia, podczas gdy rozmowy podczas
jedzenia nie są korzystne dobremu trawieniu;
jedz tak dużo, ile możesz objąć w swoje dwie złączone dłonie;
jedz posiłki, które zawierają wszystkie sześć smaków: słodki, kwaśny, słony, gorzki, ostry i
cierpki, przy czym zwiększaj udział tych smaków, które pasują twojej doshy;
wybieraj świeże produkty, które rosną sezonowo w twojej okolicy; te z obcych krajów musiały
przebyć długą drogę i istnieje duże prawdopodobieństwo, że zostały odpowiednio
zakonserwowane na czas podróży;
zbytnio kwaśnych lub sfermentowanych produktów należy według ajurwedy unikać;
po posiłku przepłucz jamę ustną i oczy wodą, i wyjdź na krótki spacer;
pomiędzy poszczególnymi posiłkami należy zachowywać odstęp 3 do 6 godzin;
jeśli to możliwe, zachowuj regularne godziny spożywania posiłków;
dwie godziny po posiłku, a szczególnie po kolacji nie należy spać ani wykonywać intensywnej
pracy umysłowej. Oglądanie telewizji podczas i po posiłku również zaburza trawienie.
Przy zaburzeniach trawienia, niestrawności, mdłościach, gdy język jest obłożony nalotem, z ust
wydobywa się nieprzyjemny zapach i doskwierają wzdęcia – wskazane jest, aby odciążyć organizm i
dać mu szansę aby się oczyścił. Najłatwiejszym domowym sposobem jest przeprowadzenie w ciągu
jednego dnia głodówki (z dodatkowym zabiegiem oczyszczającym np. lewatywą), lub przynajmniej
odmówienie sobie spożycia jednego posiłku, aby organizm powrócił do energetycznej równowagi.
Ojas - esencją naszej energii
Ojas to esencja naszej energii życia, która w subtelnej formie umiejscowiona jest w czakrze serca –
jednym z siedmiu głównych centrów energetycznych.
W naszym fizycznym ciele ojas uwidacznia się jako źródło energii życiowej, które obdarza siłą mięsień
serca, reguluje naturalny rytm bicia serca, odżywia całą muskulaturę, zapewnia prawidłowe
funkcjonowanie nerek, wątroby oraz systemu odpornościowego.
Osoba o silnym ojas posiada mocne, silne i gibkie ciało. Jego skóra jest gładka, czysta i świeża, włosy
mocne i lśniące. Takie osoby mają promienny wyraz twarzy z naturalnym ujmującym uśmiechem, a
ruchy ciała świadczą o wewnętrznym spokoju i harmonii.
Soma – substancja, którą wytwarza ojas w umyśle na emocjonalnej płaszczyźnie umożliwia nam
odczuwanie współczucia, dobroci, miłóści, spokoju i kreatywności. Ojas jest również odpowiedzialne za
zdrową i harmonijną aurę, która stanowi subtelny płaszcz ochronny przed negatywnymi czynnikami z
zewnątrz. Im słabsze jest nasze ojas, tym bardziej podatni jesteśmy na ich zły wpływ i tym szybciej
tracimy wewnętrzny spokój.
Ojas będąc w pewnym stopniu wynikiem zdrowego stylu życia, właściwej diety i dobrego trawienia –
powstaje głównie w wyniku odczuwania harmonii, szczęścia i doświadczania transcendencji, co ma
miejsce przy medytacji z mantrą lub modlitwie. Ojas jest warunkiem wewnętrznej równowagi jak
również powstaje dzięki niej. Wraz z zanikiem ojas tracimy zdrowie. Uwidaczniają się wówczas
wszystkie symptomy, które kojarzymy najogólniej z utratą witalności – zarówno fizycznej jak i
umysłowej.
Oto niektóre z czynników, które mogą przyczynić się do zaburzenia ojas:
315076021.001.png
”zdenaturyzowane” pożywienie: nadmiernie przetworzone fabrycznie, konserwowane,
modyfikowane genetycznie, jak również jedzenie z mikrofalówki, „Jank food”, „Fast food”,
jedzenie nieświeże lub zepsute
styl życia, który ogólnie zaburza doshę vata: np. latanie, bardzo szybka jazda samochodem,
bardzo forsujące dyscypliny sportu bez odpoczynku, głośna muzyka, ciągłe rozproszenie uwagi,
praca przy komputerze, oglądanie telewizji, poddawanie się zbyt intensywnemu
promieniowaniu UV, przepracowanie, zbyt częsty lub zbyt długi post; niekontrolowane życie
seksualne
długotrwałe konflikty na płaszczyźnie emocjonalnej, np. uczucie strachu, złości, smutku,
niecierpliwości, przywiązania i troski; brak wiary i ufności
Sposobem, aby przywrócić i wzmocnić ojas, oprócz przede wszystkim wymienionej wcześniej praktyki
medytacji i innych czynności związanych z życiem duchowym, jest zastosowanie jeszcze kilku innych
naturalnych metod. Godnym polecenia jest mleko (świeże, lekko ciepłe) zmieszane z ghee, które
bezpośrednio odżywia ojas. Wartościowe są również odmładzające zioła jak shatavari, ashwaganda i
guduchi. Podobnie urlop, na którym zatroszczymy się o bliski kontakt z przyrodą, odpoczynek, spacery
i regularny sen, mogą w znacznym sopniu zregenerować nasze siły witalne.
Ama - przyczyną chorób
Według ajurvedy przejadanie się, pospieszne spożywanie posiłków przyczyniają się do wzrostu ama.
Ama po pewnym czasie staje się toksyczne przyczyniając się do powstawania chorób.
W ajurwedzie pojęciem ama nazwane są toksyny, które powstają w przewodzie pokarmowym, w
wątrobie lub tkankach ciała, gdy nasze trawienie zawodzi lub okazuje się nie dostatecznie silne.
315076021.002.png
Dosłownie ama znaczy „niedojrzały”, „nieugotowany”, „niestrawiony”. Ama poprzez układ krwionośny
krąży w całym organizmie i odkłada się w komórkach, osłabiając tkanki i w ten sposób przyczynia się
do powstawania chorób.
Ama jest korzeniem większości chronicznych schorzeń, choćby takich jak przewlekłe przeziębienie,
astma, zwyrodnienie stawów, osłabiony układ odpornościowy, które to z kolei prowadzą do alergii,
kataru siennego, a nawet do nowotworu. Symptomy takie jak obłożony nalotem język, nieprzyjemny
„zapach” z ust (jak i całego ciała), zaparcia, nadpobudliwość – sygnalizują, że w organizmie
nagromadziła się ama.
Ujmując szerzej pojęcie amy okazuje się, że powstaje ona również na podłożu psychicznym, jako
skutek „nieprzetrawionych” uczuć, obciążeń emocjonalnych i nierozwiązanych konfliktów. Podobnie jak
w procesie trawienia powstają „trujące substancje”- tak i w systemie nerwowym ma miejsce zbliżone
zjawisko.
Ama ma do tego stopnia kluczowe znaczenie w leczeniu chorób, że medycyna ajurwedy zaleca
rozpoczęcie jakiejkolwiek terapii właśnie od redukcji amy.
Generalnie ama powstaje w wyniku naszych zaniedbań lub pewnych tendencji, jakie powielamy w
sposobie odżywiania lub stylu życia. Jako główne źródło amy należy wymienić zbyt obfite lub zbyt
częste posiłki, „podjadanie” między posiłkami, jak również czytanie i oglądanie telewizji podczas
spożywania posiłków. Niekorzystnie działa również przyjmowanie posiłków późnym wieczorem lub w
nocy, pożywienie nieświerze lub takie, które zostało przyrządzone w niewłaściwy sposób
(nieodpowiednia kombinacja produktów), zbyt suche lub zbyt zimne potrawy (np. lody), alkohol,
papierosy i inne używki, mięso, jaja, nieregularne spożywanie posiłków, powstrzymywanie
fizjologicznych potrzeb ciała, stres i intensywne emocje.
Według ajurwedy odstęp pomiędzy przyjmowaniem kolejnych posiłków powinien wynosić 4 albo nawet
6 godzin (po małym i lekkim posiłku bez produktów zbożowych, np. po owocach – przynajmniej 2
godziny). Gdy skrócimy ten czas i zjemy coś zanim poprzedni posiłek zostanie całkowicie strawiony, te
niestrawione resztki pokarmu przekształcają się w żołądku i przewodzie pokarmowym w amę.
Jedną z metod redukcji amy jest stosowana w praktyce ajurwedy kuracja o nazwie Pancha Karma pod
opieką specjalisty-terapeuty. Nieco prostszą metodą, którą możemy stosować na co dzień jest np.
regularne picie gorącej wody (nisko-zmineralizowanej), którą gotujemy przez ok. 10-15 minut (woda
Zgłoś jeśli naruszono regulamin