Kulebiak
- staropolski pieróg z farszem z kapusty i grzybów.
Ciasto:
2 szk mąki pszennej
3dag drożdży
2 żółtka
1/3 kostki masła lub margaryny
szczypta soli
½ szk ciepłego mleka
Farsz :
3-4 kapelusze surowych borowików (ok. 30 dag posiekanych pieczarek,można dołożyć mrożone maślaki ok. 30dag )
duża cebula
½ litra kiszonej kapusty
łyżka oleju
2 jajka
sól
pieprz
Drożdże rozprowadzamy w łyżce mleka z dodatkiem dużej szczypty cukru
Pozostałe składniki wyrabiamy, dodając podrośnięte drożdże
Przykrywamy ściereczką , trzymamy w cieple do wyrośnięcia
Namoczone i ugotowane grzyby siekamy
Kapustę gotujemy
Gdy kapusta jest miękka, odsączamy z wody i siekamy
Siekamy cebulę i podsmażamy ją na oleju, dodajemy grzyby, pieczarki, maślaki i kapustę, wszystko smażymy, mieszając.Chłodzimy , dodajemy jajko , żółtko, przyprawy.Farsz powinien mieć wyraźny, lekko pikantny smak.
Wyrośnięte ciasto formujemy w prostokąt, kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, przekładamy na blachę, lub do formy, wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok.45 minut.
fido.fm