Kulebiak.doc

(22 KB) Pobierz
Kulebiak

                                        Kulebiak

                               - staropolski pieróg z farszem z kapusty i grzybów.

Ciasto:

2 szk mąki pszennej

3dag drożdży

2 żółtka

1/3 kostki masła lub margaryny

szczypta soli

½ szk ciepłego mleka

 

Farsz :

3-4 kapelusze surowych borowików (ok. 30 dag posiekanych pieczarek,można dołożyć mrożone maślaki ok. 30dag )

duża cebula

½ litra kiszonej kapusty

łyżka oleju

2 jajka

sól

pieprz

 

Drożdże rozprowadzamy w łyżce mleka z dodatkiem dużej szczypty cukru

Pozostałe składniki wyrabiamy, dodając podrośnięte drożdże

Przykrywamy ściereczką , trzymamy w cieple do wyrośnięcia

 

Namoczone i ugotowane grzyby siekamy

Kapustę gotujemy

Gdy kapusta jest miękka, odsączamy z wody i siekamy

Siekamy cebulę i podsmażamy ją na oleju, dodajemy grzyby, pieczarki, maślaki i kapustę,  wszystko smażymy, mieszając.Chłodzimy , dodajemy jajko , żółtko, przyprawy.Farsz powinien mieć wyraźny, lekko pikantny smak.

 

Wyrośnięte ciasto formujemy w prostokąt, kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, przekładamy na blachę, lub do formy, wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok.45 minut.

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin