PierniK
sKłaDnIki:
80 dag mąki
50 dag sztucznego miodu
50 dag cukru
1 szklanka mleka
4 jajka
5 dag masła
10 dag bakalii (rodzynki, orzechy)
1 łyżeczka sody
szczypta soli
3 łyżki powideł śliwkowych
cynamon
imbir
gałka muszkatułowa
goździki / zmielić w maszynce
kolendra / zmielić w maszynce
wYkOnANie:
Mleko wlać do garnka, wsypać cukier, dodać miód i podgrzać. Gdy cukier i miód rozpuści się, zdjąć z ognia, dodać masło, przyprawy i sól. Po ostudzeniu wbić jajka i ubić. Wsypać mąkę z sodą i dokładnie wymieszać. Dodać bakalie i powidła. Następnie wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić w temp. Pokojowej na dwa dni.
Dwie długie wąskie formy wyłożyć pergaminem, wlać ciasto i piec ok. 1,5 godz. w temp. 180°C.
Po ostudzeniu zawinąć w folię i odstawić na 3-4 dni.
~ SMACZNEGO ~
fido.fm