PierniK.docx

(13 KB) Pobierz

PierniK

 

sKłaDnIki:

 

80 dag mąki

50 dag sztucznego miodu

50 dag cukru

1 szklanka mleka

4 jajka

5 dag masła

10 dag bakalii (rodzynki, orzechy)

1 łyżeczka sody

szczypta soli

3 łyżki powideł śliwkowych

cynamon

imbir

gałka muszkatułowa

goździki / zmielić w maszynce

kolendra / zmielić w maszynce

 

wYkOnANie:

 

Mleko wlać do garnka, wsypać cukier, dodać miód i podgrzać. Gdy cukier i miód rozpuści się, zdjąć z ognia, dodać masło, przyprawy i sól. Po ostudzeniu wbić jajka i ubić. Wsypać mąkę z sodą i dokładnie wymieszać. Dodać bakalie i powidła. Następnie wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić w temp. Pokojowej na dwa dni.

Dwie długie wąskie formy wyłożyć pergaminem, wlać ciasto i piec ok. 1,5 godz. w temp. 180°C.

Po ostudzeniu zawinąć w folię i odstawić na 3-4 dni.

 

 

 

~ SMACZNEGO ~

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin