Maślaki zapiekane w bułeczkach.doc

(20 KB) Pobierz
Maślaki zapiekane w bułeczkach

Maślaki zapiekane w bułeczkach

 

50 dag maślaków

4 kajzerki

1 czerwona cebula

2 łyżki margaryny

5 łyżek oleju

1 czubata łyżeczka mąki

½ szklanki gęstej śmietany

1 pomidor

3 łyżki startego sera

2 łyżki natki pietruszki

sól i pieprz

 

Grzyby i cebulę drobno pokroić w kostkę. Zeszklić cebulę, dodać grzyby i dusić na małym ogniu aż będą miękkie, a sos wyparuje. Zmieszać 1 łyżeczkę margaryny z mąką, dodać do grzybów i jeszcze chwilę dusić. Przyprawić do smaku i wymieszać ze śmietaną.

Bułki przekroić na pół, wydrążyć miąższ, wysmarować wewnątrz i na zewnątrz olejem i wypełnić masą grzybową. Wysmarować margaryną naczynie do zapiekania i ułożyć bułki.

Pomidor obrac ze skórki, i pokroić w półplasterki. Na każdej bułce położyć kawałek pomidora , posypać tartym serem i położyć po wiórku margaryny. Zapiekać 20 min w nagrzanym piekarniku (190°).

Przed podaniem posypać natką.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin