Poledwiczki z kurkami
Składniki:
• 25 dag polędwicy wieprzowej 20 dag kurek lcebula -200 ml gęstej śmietany * l łyżka musztardy *. 2ząbki czosnku ityżka ve-gety mąka sól piepa
* oliwa
Przyrządzanie:
Poledwiczki umyj i natrzyj solą, vegetą, pieprzem oraz czosnkiem i musztardą. Zostaw je na 30 minut. W tym czasie oczyszczone kurki zalej wrzątkiem i gotuj ok. 5-7
minut, następnie odcedź. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, podsmaż na maśle (nie rumieniąc jej). Dodaj obgotowane kurki i smaż ca-tość jeszcze ok. 3 minut, ciągle mieszając. Dodaj szklankę wody i gotuj wszystko ok. 15 minut. Dodaj śmietanę, dopraw vegetą i zagęść mąką. Poledwiczki przykryj folią aluminiową. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 200 st. Po upieczeniu pokrój na skośne plastry i polej sosem grzybowym.
Bosiney