Polędwiczki z kurkami.rtf

(1261 KB) Pobierz

Poledwiczki z kurkami

Składniki:

              25 dag polędwicy wie­
przowej    20 dag kurek    l
cebula -200 ml gęstej śmie­
tany * l łyżka musztardy *. 2
ząbki czosnku    ityżka ve-
gety   mąka    sól   piepa

*              oliwa

Przyrządzanie:

Poledwiczki umyj i natrzyj solą, vegetą, pieprzem oraz czosnkiem i musztardą. Zo­staw je na 30 minut. W tym czasie oczyszczone kurki za­lej wrzątkiem i gotuj ok. 5-7

minut, następnie odcedź. Cebulę pokrój w drobną ko­steczkę, podsmaż na maśle (nie rumieniąc jej). Dodaj ob­gotowane kurki i smaż ca-tość jeszcze ok. 3 minut, cią­gle mieszając. Dodaj szklan­kę wody i gotuj wszystko ok. 15 minut. Dodaj śmietanę, dopraw vegetą i zagęść mąką. Poledwiczki przykryj folią aluminiową. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 200 st. Po upieczeniu pokrój na skośne plastry i polej so­sem grzybowym.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin