Kurczak w piwie.doc

(20 KB) Pobierz
Kurczak w piwie

Kurczak w piwie

 

 

Składniki: 1 kurczak ok. 2,4 kg, 20 dkg maki, 1 szklanka oleju, 1 marchewka, por, odrobina selera, 1 cebula, kilka szalotek (malutkich cebulek), 1 pęczek przypraw (liść laurowy, ziele ang., pietruszka, tymianek), 0,75 l piwa jasnego lub białego wytrawnego wina (riesling, sylvaner), 0,25 l bulionu drobiowego (moze byc z kostki), 25 dkg śmietany, 25 dkg pieczarek, sól i pieprz.

Oporządzić kurczaka; udka, skrzydełka i piersi odłożyć. Z korpusu przygotujemy bulion: zalewamy go wodą, dodajemy marchewkę, trochę selera i por, solimy i pieprzymy, gotujemy na wolnym ogniu przez około 1 godziny. Odłożone kawałki mięsa solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące, a następnie obsmażamy w oleju do zezłocenia. Dodajemy wówczas cebulę, marchewke i szalotki drobno pokrojone. Zalewamy piwem, bulionem (domowym lub z kostki). Przykrywamy i dusimy przez półtorej godziny. Gdy kurczak się udusi, wyciągamy go z garnka i odstawiamy w ciepłe miejsce. Do sosu dodajemy śmietanę i trzymamy na lekkim ogniu aż do zgęstnienia (sos powinien przylegać do łyżki), po czym przecedzamy go przez sitko. Przesmażone osobno na maśle grzyby dodajemy do mięsa i polewamy sosem. Danie to podaje się z szerokim makaronem typu wstążki.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin