Lasagna
12 płatów lasagne (nie wymaga wcześniejszego gotowania) (można jewrzucić na kilka minut do gotującej wody lub dokładnie zalać sosembeszamelowym przed zapiekaniem)400 g Sera żółtegoSos boloński:1 Cebula3 Ząbki czosnku400 g Mięsa mielonego1 Puszka pomidorów bez skorek (lub 2 małe /70 g/ puszki przecierupomidorowego)1 Marchewka1 Pietruszka1/4 Selera2 Liście laurowe4 Łyżki oliwyoregano, sól, pieprz zielonySos beszamelowy:800 ml. Mleka (przegotowane)80 g Masła1 Łyżka makiSól, Pieprz, gałka muszka talowaSos boloński:Cebula drobno kroimy, a następnie smażymy na oliwie do zeszklenia, 3 caleząbki czosnku, mięso mielone, trochę oregano, smażymy na wolnym ogniu.Dodajemy 1/2 pomidorów, pieprz zielony, cala marchewkę (można przekroić na4 części) i pietruszkę (na pól) oraz seler, 2 liście laurowe - gotujemy 15minut pod przykryciem (ja to robię na patelni - pasuje idealnie). Podkoniec dodajemy druga cześć pomidorów. Chwile gotujemy. Wyjmujemy czosnek,marchew, pietruszkę, seler, liście laurowe (nie są już potrzebne).Sos beszamelowy: Rozpuszczamy masło w ciepłym garku (nie na ogniu) dodajemyłyżkę maki, łyżeczkę soli, cale mleko, odrobinę gałki muszka talowej.Zagotować.W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: sos beszamelowy, makaron, sosboloński, ser żółty tarty. Układamy 3-5 warstw. Na sam wierzch wlewamypozostała ilość sosu beszamelowego i skrapiamy oliwa (nie koniecznie).Pieczemy ok. 45 min. w temperaturze 250 stopnie C.
Bosiney