Lasagna.doc

(21 KB) Pobierz
Lasagna

Lasagna



12 płatów lasagne (nie wymaga wcześniejszego gotowania) (można je
wrzucić na kilka minut do gotującej wody lub dokładnie zalać sosem
beszamelowym przed zapiekaniem)
400 g Sera żółtego

Sos boloński:
1 Cebula
3 Ząbki czosnku
400 g Mięsa mielonego
1 Puszka pomidorów bez skorek (lub 2 małe /70 g/ puszki przecieru
pomidorowego)
1 Marchewka
1 Pietruszka
1/4 Selera
2 Liście laurowe
4 Łyżki oliwy
oregano, sól, pieprz zielony

Sos beszamelowy:
800 ml. Mleka (przegotowane)
80 g Masła
1 Łyżka maki
Sól, Pieprz, gałka muszka talowa

Sos boloński:
Cebula drobno kroimy, a następnie smażymy na oliwie do zeszklenia, 3 cale
ząbki czosnku, mięso mielone, trochę oregano, smażymy na wolnym ogniu.
Dodajemy 1/2 pomidorów, pieprz zielony, cala marchewkę (można przekroić na
4 części) i pietruszkę (na pól) oraz seler, 2 liście laurowe - gotujemy 15
minut pod przykryciem (ja to robię na patelni - pasuje idealnie). Pod
koniec dodajemy druga cześć pomidorów. Chwile gotujemy. Wyjmujemy czosnek,
marchew, pietruszkę, seler, liście laurowe (nie są już potrzebne).
Sos beszamelowy: Rozpuszczamy masło w ciepłym garku (nie na ogniu) dodajemy
łyżkę maki, łyżeczkę soli, cale mleko, odrobinę gałki muszka talowej.
Zagotować.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: sos beszamelowy, makaron, sos
boloński, ser żółty tarty. Układamy 3-5 warstw. Na sam wierzch wlewamy
pozostała ilość sosu beszamelowego i skrapiamy oliwa (nie koniecznie).
Pieczemy ok. 45 min. w temperaturze 250 stopnie C.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin