Sos z boczkiem
10 dag. wędzonego, przerośniętego boczku lub bekonu,2 cebule,łyżka mąki,puszka koncentratu pomidorowego ( 140 g.),3 łyżki oleju,1/2 l. rosołu wołowego ( z kostki ),2 łyżeczki słodkiej papryki,biały pieprz,oregano,parę kropli sosu tabasco,sól.Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Dobrze schłodzony boczek lub bekon pokroić w cienkie paski. Boczek podsmażyć na oleju, dodać cebulę i dusić aż będzie szklista. Dosypać mąkę i mieszając smażyć, aż powstanie jasnożółta gładka masa. Do boczku i cebuli dodać koncentrat pomidorowy, zagotować, cały czas mieszając. Dolać rosół, ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Zagotować i na 5-7 minut zostawić na małym ogniu nadal od czasu do czasu mieszając. Przyprawić na ostro papryką, oregano, solą, pieprzem i sosem tabasco. Podawać na gorąco.
Bosiney