Bitki wieprzowe w białym sosie.docx

(15 KB) Pobierz

Bitki wieprzowe w białym sosie

 

Składniki

około 1 kg mięsa (szynki lub karkówki)

1 cebula

3 łyżki mieszanki warzywnej suszonej (marchew, seler, por pietruszka), oczywiście świeże warzywa także się nadają -1 marchewka, 1 pietruszka, pół selera,(starte na grubych oczkach) 1 por - część biała (pokrojona w półkrążki)

1 łyżka smalcu

2 liście laurowe

1 kostka bulionu mięsnego

0.5 kubka śmietany

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

sól, pieprz do smaku

Mięso myjemy i kroimy w dużą kostkę lub plasty.

 

Zalewamy go w garnku wodą, tak by plastry były przykryte i gotujemy.

 

Po 15 minutach dodajemy suszone warzywa, cebulę pokrojoną w piórka, kostkę rosołową, liście laurowe i smalec. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż mięso bedzie miękkie.

 

Śmietanę rozrabiamy z mąką. Dodajemy 5-6 łyżek gotującego się wywaru z mięsa, aby nie ścięła się śmietana, energicznie mieszamy  i wlewamy do mięsa.

 

Często mieszając, całość gotujemy 5 minut.

 

Podajemy z kaszą, ziemniakami, nawet z kromką chlebka jest pycha. U mnie wersja okrojona bo tylko z czerwona kapustą http://www.wielkiezarcie.com/emoticons/lipsrsealed2.gif

 

 Przepis pewnie znany http://www.wielkiezarcie.com/emoticons/blush.gif ale warty przypomnienia. Jest prosty, smaczny i szybki do zrobienia.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin