Kotlet schabowy w chipsowej panierce
Składniki
Na 4 duże kotlety: ♦ 4 grubsze plastry schabu bez kości ♦ 200 ml kwaśnej, gęstej śmietany (12% lub 18%) ♦ 4 łyżki mąki pszennej ♦ 3 jajka ♦ 2 małe paczki (2x25g) grubo krojonych chipsów bekonowych ♦ 2-3 łyżki bułki tartej ♦ przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka mielona, czosnek granulowany, suszona natka pietruszki, majeranek, tymianek, oregano ♦ olej do smażenia
Schab cienko rozbić na kotlety. Jeśli będą bardzo duże, można podzielić je na pół co da nam 8 mniejszych kotletów. Przyprawić, wstawić do lodówki na conajmniej pół godziny.Jajka roztrzepać, posolić i popieprzyć.Chipsy drobno pokruszyć, wymieszać z bułką tartą.Kotlety zanurzać w kwaśnej śmietanie, następnie kolejno panierować w mące, jajkach i na końcu w chipsach z bułką tartą. Kłaść na rozgrzany olej i smażyć na złoto z obu stron. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.
christo.monte