Gyros zapiekanka w sosie.docx

(13 KB) Pobierz

Gyros zapiekanka w sosie

Składniki

·         500 g filetów z piersi kurczaka lub cielęciny

·         przyprawa do gyrosa

·         oliwa z oliwek

·         1 cebula

·         2 ząbki czosnku

·         2 czerwone papryki

·         250 g pieczarek

·         olej słonecznikowy

·         200 ml słodkiej śmietanki (30 - 36%)

·         200 g kwaśnej śmietany

·         3 łyżki Metaxy (można zastąpić Brandy)

·         3 łyżki przecieru pomidorowego

·         200 g startego zółtego sera

·         1,5 łyżki cukru

·         przyprawy: sól, pieprz, papryka w proszku (ostra i łagodna)

 

Mięso pokroić w cieniutkie paseczki. Zalać niewielką ilością oliwy i doprawić przyprawą do Gyrosa.
Cebulkę drobno posiekać wraz z czosnkiem. Podsmażyć razem na oleju na głębokiej patelni z przykrywką.
Paprykę umyć, wyjąć gniazdo nasienne. Pokroić w dość drobną kostkę. Pieczarki umyć, obrać ze skóry

i odkroić nóżki. Pokroić w plasterki, a następnie przekroić jeszcze na pół. Dodać paprykę i grzyby

do cebulki. Dusić razem, aż nie odparuje cały płyn.
Na drugiej patelni (bez dodatku tłuszczu) obsmażyć mięso. Dodać do warzyw.
Wlać śmietanę, śmietankę, przecier pomidorowy i Metaxę. Dusić razem około minuty.
Doprawić solą, pieprzem, papryką i cukrem.

Piekarnik rozgrzać do 200oC. Całość z patelni przelać do żaroodpornego naczynia i posypać startym serem. Zapiekać, aż ser się roztopi i zrumieni.

Najlepiej podawać z frytkami lyb pitą i sosem tzatziki (jogurt

grecki 400g, 4 ząbki czosnku, ogórek, sól, pieprz.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin