Zapiekanka z kurczakiem
Składniki
150 g makaronu rurki lub świderki4 pałki lub 2 ćwierci z kurczaka1 mały brokuł świeży lub pół paczki mrożonego200 g fasolki szparagowej świeżej lub pół paczki mrożonej1 cebulaprzyprawa do gyrosa lub do kurczaka, vegetaolejSOS:5 łyżek śmietany 12%5 łyżek majonezu light1/2 szklanki mleka
vegeta, curry, pieprz biały, natka pietruszki swieża lub suszona200 g startego sera żółtego
Ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu
.Kurę ugotować w wodzie z vegetą, może być też mięso z rosołu. Obrać z kośći, rozdrobić.Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, podsmażyć pokrojoną w półkrążki cebulę, dodać mięso z kurczaka, przyprawić obficie przyprawą do gyrosa lub kurczaka.Brokuły i fasolkę ugotować do miękkości.Przygotować sos, wymieszać wszystkie składniki
, dodać przyprawy, sosik musi być dość słony.W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: 1/2 makaronu, mięso, fasolka, brokuły, 1/2 makaronu. Polać wszystko sosem, sos łyżką powciskać trochę w zapiekankę, żeby spłynął na dół, posypać jeszcze odrobiną vegety, posypać serem żółtym.Zapiekać 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200oC, na funkcji z termoobiegiem
christo.monte