Zapiekanka ziemniaczana z grzybami i kapustą
Składniki:
Masa ziemniaczana:1 kg ziemniaków1 cebula2 łyżki oleju słonecznikowego40 dag grzybów40 dag białej kapusty2 jajkamajeraneksólpieprzMaggiPonadto:masłoketchup
Sposób przygotowania:
Ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starce ziemniaki odcisnąć z wody (wodę z góry wylać, a pozostałą na dnie miski skrobię dodać do ziemniaków). Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na oleju, następnie dodać do niej pokrojone grzyby. Wymieszać, dodać sól, pieprz i smażyć około 30 minut. Ostudzić. Kapustę poszatkować.
Do dużej miski dodać ziemniaki, grzyby i kapustę. Następnie dodać jajka, majeranek, sól, pieprz i Maggi. Wszystko razem wymieszać.
Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wyłożyć masę ziemniaczaną. Piec około 60 minut w temperaturze 180 st. C. Zapiekankę podawać na ciepło polaną ketchupem.
Składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.
christo.monte