Zapiekanka babuni
1,5 kg ziemniaków50 dag pieczarek1 duża cebula30 dag kiełbasy toruńskiej lub innej w miarę chudej20 dag sera żółtego200 g śmietanki 12% (może być odtłuszczona)4 jajka2 pęczki cienkiego szczypiorkusólpieprz2 łyżki oleju
Ziemniaki umyć. Zalać wodą i ugotować na pół twardo w mundurkach. Wlać olej na patelnię. Zeszklić pokrojoną cebulę, dodać pokrojoną kiełbasę i podsmażyć 8 min. Dodać pokrojone pieczarki i podsmażać jeszcze około 5 min.Przestudzone ziemniaki obrać z łupinek i pokroić. Dodać 1 pęczek posiekanego szczypiorku, uduszoną cebulę, pieczarki i kiełbasę. Posolić i posypać pieprzem.Dwa jajka roztrzepać widelcem, wlać do ziemniaków i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.Formę do zapiekania wysmarować cienko olejem (najlepiej pędzelkiem) i wszystko wyłożyć. Dokładnie przyklepać. Zapiekać w piekarniku około 30 min w 180 st C.Gdy zapiekanka się piecze, zetrzeć ser na tarce na grubych oczkach. Dodać pozostałe dwa jajka i posiekany drugi pęczek szczypiorku oraz śmietankę.Wszystko dokładnie wymieszać. Po 30 min wysunąć zapiekankę z piecyka, polać śmietanką wymieszaną z jajkami i serem. Zapiekać jeszcze 7 min z termoobiegiem lub 10-12 min bez termoobiegu, aż się zapiecze i masa na wierzchu zetnie.Smacznego.
christo.monte