Boeuf Strogonow z pomidorami
Składniki:
· 1,2 polędwicy wołowej
· 2 dag soli
· 5 dag mąki
· 15 dag tłuszczu
· 15 dag cebuli
· 0,2 g pieprzu
· 0,3 g papryki mielonej
· 30 dag śmietany
· 5 dag koncentratu pomidorowego
Sposób przygotowania:
Z części tłuszczu, cebuli i części mąki sporządzić zasmażkę, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy, poddusić, dodać śmietanę.
Z polędwicy zdjąć błony.
Mięso pokroić w podłużne słupki, oprószyć solą, mąką i pieprzem, smażyć szybko w jednej warstwie na silnie rozgrzanym tłuszczu, nie dosmażając do wnętrza.
Mięso połączyć z sosem, podawać z pieczywem.
Potrawę przyrządzać porcjami, na zamówienie.
christo.monte