Omlet z grzankamiPorcja dla 1 osoby. Czas przygotow. 25 min.3 jaja,45 g masla,1 lyzka oliwy,1 kromka chleba tostowego,1 zabek czosnku,sol.1. Na patelni rozgrzac dobrze 1 lyzke oliwy. Wlozyc kromke chleba, usmazyc zobu stron na zloty kolor. Wyjac z patelni, osaczyc z nadmiaru tluszczu.2. Czosnek obrac, rozetrzec z odrobina soli i rozsmarowac na goracym chlebie.3. Z chleba zrobic grzanki, krojac go w kostke o boku 1 cm.4. Jaja umyc w cieplej wodzie. Wybic do miski, wymieszac z lyzka drobno pokrojonego masla i sola. Lekko ubic trzepaczka lub widelcem.5. Na patelni rozgrzac reszte masla, wlac jaja, smazyc 2-3 min na duzym ogniu.Gdy omlet sie zrumieni od spodu, szerokim nozem podniesc brzeg i w tym kierunku podniesc patelnie tak, by reszta masy jajecznej splynela z wierzchupod spod.6. Gdy brzegi omletu beda zrumienione a srodek miekki i lekko sciety, posypacomlet grzankami, zlozyc na pol, zsunac na ogrzany talerz. Dla kilku osobusmazyc oddzielne omlety.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 24 "Naleśniki, omlety i suflety", strona 30.
christo.monte