tiramisu.rtf

(32 KB) Pobierz

Tiramisu od Ewy

- 4 jajka,
- ser  mascarpone duzy pojemnik
- 2 filiżanki mocnej kawy (espresso),
- 100-150 ml marsalli lub amaretto,(alkohol kawowy)
- 4 uncje cukry pudru

- biszkopty

- kakao do posypania (lub gorzka czekolada).

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem (tak jak na kogel-mogel), dodajemy mascarpone i ucieramy na gładką masę.
Białka ubijamy na sztywno po czym dodajemy do masy, delikatnie mieszając (nie można tego robić zbyt gwałtownie aby masa nie straciła puszystości).
Przygotowaną wcześniej kawę (nie powinna być gorąca) mieszamy z alkoholem na głębokim talerzu, zanurzamy biszkopty, jeden po drugim, doslownie na chwileczke (zbyt długie zanurzenie spowoduje rozpadniecie sie ciastka) w kawie z alkoholem i układamy na dnie formy (może być np. naczynie żaroodporne).
Na biszkopty wykładamy połowę masy, na to ukladamy biszkopty i druga połowę masy. Przykrywamy folia  i wstawiamy do lodówki minimalnie na 4 godziny. (najlepiej na noc)
Przed podaniem posypujemy gęsto kakao lub czekoladą. (Nie posypywać za wcześniej dopiero przed podaniem.)
Tiramisu najlepsze jest następnego dnia po przygotowaniu.
 

1 uncja = 3 lyzki - ok. 30 gr

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin